Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

7.5.2024Iso kiitos 133 äänestä HOK-Elannon vaaleissa!Lue lisää »24.1.2022Iso Kiitos 215 äänestä!Lue lisää »6.12.2021OLEN EHDOLLA ALUEVALTUUSTOONLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Radioaalloilla

Tällä sivulla tarkoitukseni on silloin tällöin kertoa radioamatööriharrastuksestani, joka viime aikoina on jäänyt valitettavan vähälle muiden kiireiden varjossa eli äänessä olen ollut viime aikoina varsin harvakseltaan.

Kiinnostuneille kuitenkin kerrottakoon, että kutsuni on OH2HAI. Rigi eli lähetin-vastaanotin on Icom IC-746 ja antennina tällä hetkellä vain lanka-antenni Jokelan talomme pihassa ripustettuna puiden väliin niin, että syöttöpiste on 9 m korkean lipputankomme nokassa. Eli liputuspäivinä en worki, koska antenni on alhaalla. Toisena antennina on 2 m vertikaali.

Ansioni radiomatööritoiminnassa painottuvat enemmänkin hallintopuolelle, sillä olen useampaan otteeseen toiminut Suomen Radioamatööriliiton SRAL vuosikokousten puheenjohtajana ja myös Liiton sääntötoimikunnassa.

Vuonna 2006 Liitto myönsi minulle Jäämaan palkinnon ja 2015 Liiton Kerhotoimintamerkin toiminnasta OH2AP:ssä.

Mökillä Ikaalisissakin on laitteet, mutta tilanne siellä on tällä hetkellä ns. vaiheessa.

TAAS PUHETTA JOHTAMASSA (26.11.2017)

Tällekään palstalle ei ole tullut kirjoitettua pitkään aikaan, vaikka aihetta olisi hyvinkin ollut. Itse olen ollut hyvin epäradioaktiivinen, mitä tulee workkimiseen, mutta OH2AP:n kerhoilloissa olen käynyt säännöllisen epäsäännöllisesti.

OH2AP:n porukka kävi tänäkin vuonna Pietarissa. Matka oli jälleen onnistunut. Nyt tehtiin matkaa junalla ja käytiin taas Junona-torilla ihmettelemässä, mitä kaikkea mahdollista maailmassa on tarjolla. Lisäksi käytiin tapaamassa edellisvuotiseen tapaan pietarilaistuttuja. Tänä vuonna oli vuorossa se "virallinen" Popoville omistettu telekommunikaatiomuseo. Lisäksi käytiin avaruusmuseossa Pietari Paavalin linnoituksessa.

Tänä vuonna SRALin syyspäivät ja -kokous pidettiin Tampereella 18.11.2017 Hervannassa ammattiopisto Tredun tiloissa. Olin kokouksessa puheenjohtajana. Kokous meni ihan kohtuullisen rauhallisesti. Poikkeavaa oli hallitusvaali, jossa kolmesta alkujaan ehdolla olleesta yksi vetäytyi ehdokkuudesta kesken vaalin. Tilanne oli minullekin uusi. En muista vastaavaa tapahtuneen. Sinällään tilanne oli selvä: kaksi hallituspaikkaa täytettävänä ja kaksi ehdokasta jäljellä. Polemiikkia herätti se, olisiko äänet kuitenkin pitänyt laskea. Nyt vaalivaliokunta päätyi siihen, että ääniä ei laskettu eikä kokouspaikalla enää järjestetty äänestysmahdollisuutta. En kiistä tämän menettelyn oikeellisuutta. Oikein olisi ollut varmaan myös antaa äänestyksen jatkua ja laskea äänet, vaikka ei sillä sinällään olisi lopputulokseen ollut vaikutusta. Vaalivaliokunnan ratkaisu tuli ainakin vähän halvemmaksi. Päästiin kokouksessa sentään äänestämäänkin. Äänestettiin nimittäin vaalivaliokuntaan valittavista henkilöistä. Ehdokkaita esitettiin seitsemän viidelle paikalle, joten äänestettävähän siitä oli. Jäsenten aloitteita oli nyt vain yksi hallitusjäsenyyksien määräaikaisuuteen liittyvä. Sen kokous hylkäsi. Hallitus esitteli omiakin ajatuksiaan sääntömuutoksiksi, jotka siirettiin sääntövaliokunnan pohdittavaksi.  

OH2AP PIETARISSA (12.6.2016)

Keski-Uudenmaan Radioamatöörien OH2APn kuuden hengen delegaatio toteutti pitkään suunnitellun visiitin Pietariin 26.-30.5.2016 ms Princess Marialla.   

Kohteena olivat erityisesti radion keksijä A. S. Popovin kotimuseo ja Junona-kirpputori. Samalla oli ilo tavata paikallisia radioamatöörejä.

Popovin kotimuseo on Pietarin sähköteknisen yliopiston LETIn yhteydessä. Siellä A. S. Popov asui professorina ja teki ensimmäisiä radiokokeitaan. Asunto sijaitsee laitoksen vanhassa osassa ja on säilynyt Popovin jälkeen lähes autenttisessa asussaan antaen mielenkiintoisen kuvan siitä, miten professori ja arvostettu tiedemies eli 1800/1900-lukujen vaihteessa. Meidät vastaanotti suomalaistenkin DX-piirien vanha tuttu Aleksander UA1AEB. Museolla tapasimme myös sen johtajattaren, Larissa Zolotkinan.Kohereeri

Museota esitteli perusteellisesti ja asiantuntevasti Mikhail Partala. Alkuperäisten v. 1892 kokeiden kohereeri-vastaanotin oli katsottavissa kahtenakin versiona. Popovhan teki radioyhteyskokeitaan myös mm. Kotkasta Suursaareen ja Suomenlahdella kulkeviin laivaston aluksiin, joista muutamassa oli samanlaiset hänen kehittämänsä radiolaitteet.

Näytteillä oli myös Popovin ja ranskalaisen yhteistyökumppanin jatkossa valmistamia laivojen kohereeri-radioita vuodelta 1905. Näitä oli kirjanpidon mukaan myyty ympäri maailmaa, mm. kymmenittäin USA:an. Vastaanotinmalleja oli tutkittavina kaksi: toisella tulostui sähkötys suoraan lankalennätinkojeen paperinauhalle, toisella kuunneltiin heikompia signaaleja kuulokkeilla.

Popov teki radiokokeitaan ja julkaisi niiden tuloksia jo ennen Marconia, vaikka Marconi onkin lännessä saanut enemmän kunniaa onnistuttuaan paremmin tuotteiden kaupallistamisessa. Popov tutkijana ja tiedemiehenä taisi olla enemmän kiinnostunut teknisistä tuloksista kuin  patenteista ja markkinoinnista.

Museorakennuksen yläkerrassa on museon amatööriasema RK1B, jota puheenjohtajamme Jussi OH3ZQ yritti kokeilla, mutta huonoin tuloksin, koska kaupunkikeskustan qrm-taso on turhan korkea.A.S._Popov

Lauantaina pääsimme Junona-torille, joka sai porukan rakentelijoiden silmät kiilumaan, sillä tarjolla kaikenlaista uutta ja vanhaa radioaarretta putkista painopiirilevyihin, elektrolyyteistä tehovastuksiin, posliinieristimiä, säätökonkkia ym. Oli torilla paljon muutakin kiinnostavaa. Itselleni jäi mukaan toiseen harrastukseeni liittyen säiliökirjallinen vanhoja Neuvostoliiton postimerkkejä ja tarttuipa eräältä pöydältä mukaan hiljattain julkaistu Krimin valtauksen kunniaksi julkaistu 100 ruplan setelikin.

Tilaisuus oli viettää iltaa Pietarin DX-kerholla n 30 km päässä keskustasta Nevan mutkassa, jossa saimme nauttia OM Omarin vieraanvaraisuudesta ja samalla nähdä miten Pietarin maaseudulla asutaan omakotitalossa.  Omarin erityisharrastuksena on vanhojen 1930-40 lukujen putkiradioiden entisöinti todellisella pieteetillä. Niitä ei voinut kuin silmät ymmyrkäisinä ihailla.  

Kuulimme tietysti myös Pietarin DX-kerhon toiminnasta ja Aleksander Gromov, RA1BAZ, ZS-1 'Zeus' SDR-transceiverin kehittäjä, esitteli uusinta 4-kanava-SDR-modulia, jossa kanavia sopivasti vaiheistamalla saadaan kaikenlaisia mm. DX-työskentelyä edistäviä efektejä. Loppuilta vierähti Omarin vieraanvaraisuudesta nauttien rattoisasti pihan huvimajassa.Pietarin_DX-kerho

Sunnuntaina oli tarkoitus piipahtaa Pietarin pääpostitoimiston naapurissa sijaitsevassa Popoville nimetyssä Viestinnän Keskusmuseossa, mutta se olikin kiinni, joten suuntasimme Nevskin varrelle Laivastomuseoon, jossa riitti nähtävää useaksi tunniksi ennen pikaista piipahdusta paikallisessa ruokakaupassa ostamassa syötäviä pietarilaistuliaisia ja laivan lähtöä.

Matka oli kaikin puolin onnistunut. Kun ei ole tullut vuosiin käytyä tuossa upeassa kaupungissa, heräsi halu piipahtaa siellä pikapuoliin uudestaa. Näkemistä riittää useampaankin matkaan.

AURINKOISTA JÄRVENPÄÄPÄIVÄÄ (7.5.2016)

Perinteistä Järvenpääpäivää vietettiin tänään Järvenpään kävelykadulla Jannella. Esillä olivat Järvenpään kaupungin oman ison  osaston lisäksi kymmenet järvenpääläiset seurat ja yhdistykset. Standeja oli koko Jannen mitalta. Myös Keski-Uudenmaan Radioamatöörit OH2AP oli tänäkin vuonna mukana omalla standillaan esittelemässä radioharrastusta ja kerhon toimintaa. Itse olin myös standilla koko päivän sen pystytyksestä aamukahdeksan jälkeen purkuun noin klo 14 saakka. Ja mikäpä oli todella kauniissa ja lämpimässä kesäsäässä päivää viettää ihmisten kanssa jutellessa. Ja väkeä oli liikkeellä todella paljon. Qusoja ei oikein syntynyt johtuen siitä, että antennia ei saatu kuin noin kolmen metrin korkeuteen. Mutta tulipa taas kerran tuotua kerhon toimintaa näkyville ja juttuakin syntyi useamman kymmenen ihmisen kanssa. Toivottavasti edes joku niistä, joille kerhon ja SRALin esite annettiin, tulee käymään kerhollakin.

KEVÄTPÄIVILLÄ KEMISSÄ (29.4.2016)

Suomen Radioamatööriliiton (SRAL) tämänvuotinen kevätkokous ja Kevätpäivät pidettiin Kemissä 23.4.2016. Järjestäjänä oli vasta 2014 perustettu Meri-Lapin Radiokerho ja paikkana tarkoitukseen hyvin sopiva Kemin kulttuurikeskus. Matkan pituuden johdosta osanotto ei ollut varsin runsas. Kevätkokouksessa, jossa toimin puheenjohtajana,  oli paikalla reilut 40 äänioikeutettua ja valtakirjalla yksi kerho.

Kokous sujui poikkeuksellisenkin rauhallisissa merkeissä. Sääntömääräiset "pakolliset" asiat hoituivat lähes puheenvuoroitta. Samoin listalla ollut sääntömuutos tai oikeastaan sääntömuutoksen korjaus. Yhdistysrekisteri ei ollut hyväksynyt syyskokouksessa Jyväskylässä hyväksyttyä sanoitusta sääntöjen 3 §:ään äänioikeuden rajoittamisesta niiltä jäseniltä, jotka eivät ole maksaneet jäsenmaksuaan eräpäivään mennessä. Yhdistyslain 25 § kun edellyttää, että säännöissä sanotaan minkä pituinen maksun laiminlyönti johtaa äänioikeuden menettämiseen. Nyt hyväksyttiin uusi sanoitus, jonka mukaan tuo laiminlyönti pitää olla vähintään 60 pv, jotta siitä seuraisi äänioikeuden menetys. Jää nähtäväksi, kelpaako tämä versio yhdistysrekisterille.

Kevätpäivillä oli kokouksen lisäksi toki myös luentoja ja hallituksen kyselytunti. Kuuntelin todella mielenkiintoiset esitykset "Aina valmis kyläradio", idea syrjäkylien omasta viestintäverkosta, joka samalla on kylien välinen viestintäverkko ja viranomaisten varaviestintäjärjestelmä, kun varsinaiset yhteydet ovat poikki. Toinen kiinnostava esitys oli "Pohjoisen ihmeporukka" eli kertomus Arcala-projektista ja kolmantena "Z81X", raportti Etelä-Sudanista, tuosta maailman tuoreimmasta itsenäisestä valtiosta, jonka alkutaival on perin köyhä ja kivulias sisällissotineen niinkuin valitettavan monen muunkin itsenäistyneen valtion alkutaival on ollut.

Varsinaisen ohjelman lisäksi oli käynti Ajoksen satamassa satamajäänmurtaja Jääsalolla. Ei ole tullut moisella laivalla aiemmin käytyäkään. Kiinnostava kokemus sekin. Illalla oli vielä yhteinen iltajuhla paikallisessa Cumuluksessa.

Järjestelyt olivat kaiken kaikkiaan hieno suoritus uudelta radiokerholta. Kannatti lähteä pidemmänkin taipaleen takaa.

OH2AP PÄÄTTI JUHLAVUODEN (22.12.2015)

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit OH2AP päätti juhlavuotensa juhlakokoukseen, joka pidettiin samassa Korona Baarissa Järvenpäässä, jossa kerhon perustava kokous 50 vuotta sitten pidettiin. Juhlamaljan kohotuksen jälkeen kerhon perustajajäsen Jouko Helenius, OH2BAN  piti juhlaesitelmän muistellen Keski-Uudenmaan alueella  harrasteemme alkuaikoina asuneita radioamatöörejä ja kerhon perustamisvaiheita.  Esitelmän jälkeen paikalla olleet yhdistyksen jäsenet pitivät epävirallisen juhlakokouksen, joka päätti esittää yhdistyksen vuosikokoukselle Joukon, OH2BAN kutsumista yhdistyksen kunniajäseneksi.

Seuraavaksi siirryttiin kadun toiselle puolelle Hotelli Scandic Järvenpäähän pikkujouluaterialle. Hyvän aterian ja nokkakusoilun merkeissä loppuilta vierähti rattoisasti.

SRAL:N SYYSKOKOUSTA VETÄMÄSSÄ LAAJAVUORESSA (28.11.2015)

Kulunut vuosi on ollut Keski-Uudenmaan Radioamatöörien OH2APn juhlavuosi, joka huipentuu 10.12.2015 illalla juhlakokoukseen Järvenpään Korona Baarissa, jossa kerho 50 vuotta sitten perustettiin ja sen jälkeen juhlalillalliseen Scandic Järvenpäässä.

Tässä välillä tuli piipahdettua Jyväskylässä Suomen Radioamatööriliiton syyskokouksen puheenjohtajana. Kokous sujui varsin leppoisissa merkeissä. Väkeä kokouksessa tosin ei ollut järin paljoa. Keskustelua käytiin kuitenkin paljon mutta hyvässä hengessä varsinkin sääntöjen ja vaalijärjestyksen pienistä muutoksista, jotka loppujen lopuksi hyväksyttiin hallituksen esittämässä muodossa. 

Ensimmäistä kertaa minun aikanani hallitusvaaliin oli asetettu yhtä monta ehdokasta (2) kuin oli täytettäviä paikkoja, joten postiäänestystä ei tarvinnut järjestää. Valinnat sujuivat siis nuijan kopautuksella. Puheenjohtaja ei nyt ollut erovuorossa. Muutoin em sääntömuutosten lisäksi listalla olivat vain sääntömääräiset asiat eli toimintasuunnitelma, budjetti ja tilintarkastajan sekä vaalivaliokunnan valinta em. hallitusvalinnan lisäksi.  Kokous sujui siis kaiken kaikkiaan ihan mukavissa merkeissä.

KESKI-UUDENMAAN RADIOAMATÖÖRIT ry OH2AP 50 vuotta (20.9.2015)

Oma kerhoni eli Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry (aiemmin Järvenpään Radioamatöörit) juhlisti merkkivuottaan järjestämällä kerhon perinteisen syysleirin Tuusulan Metsäpirtillä 19.9.2015. Paikalla oli reilut 40 yhdistyksen jäsentä ja ystävää.

Suomen Radioamatööriliiton hallituksen jäsen Juhani Lehtosaari, OH2MD toi yhdistykselle Liiton onnittelut ja luovutti kolmelle kerhon jäsenelle Liiton myöntämän Kerhotoimintamerkin. Tunnustuksen saivat Matti Friman, OH2BDQ, Keijo Loisti OH2BOZ ja yllätyksekseni myös minä. Matti ja Keijo ovat molemmat pitkään toimineet kerhon puheenjotajaina ja monissa muissa tehtävissä. Minä olen toiminut hyvän joukon toistakymmentä vuotta yhdistyksen hallituksessa ja rahastonhoitajana sekä hoidellut mm tiedotusta. Arvostan suuresti tätä yllättävää huomionosoitusta.

Radioamatööritekniikkaluennon leirillä piti Matti "Supervätys"Hohtola, OH7SV vertaillen vauhdikkaaseen ja erittäin kiinnostavaan tapaansa eri antennityyppejä simulointiohjelman avulla. "Supervätys" on niin kiinnostava esiintyjä, että häntä kuuntelee herpaantumatta, vaikka esityksen tekniikkasisältö tällaiselta amatööriamatööriltä monasti menee reippaasti yli hilseen.

Leirillä julkistettiin myös kerhon historiikki, joka on kaikkien luettavissa kerhon kotisivuilla. Päivän päätteeksi rentouduttiin saunomalla ja paistamalla makkaraa.

KANSAINVÄLISENÄ RADIOAMATÖÖRIPÄIVÄNÄ (18.4.2015)

Tänään on kansainvälinen radioamatööripäivä, jota vietetään IARUn eli Kansainvälisen Radioamatööriunioinin perustamispäivänä eli 18.4. Päivän "kunniaksi" johdin puhetta Suomen Radiomatööriliiton SRALin kevätkokouksessa Riihimäellä. Kevätkokous päätti SRALin Kevätpäivän, jonka tällä kertaa järjesti Riihimäen Kolmoset ry OH3AD.

Valitettavasti en samanaikaisten Jokelan markkinoiden (lue tarkemmin blogistani) vuoksi ehtinyt osallistua päivien koko ohjelmaan. Mutta oli kuitenkin mukava tavata tuttuja edes pikaisesti kevätkokouksen yhteydessä.

Itse kokous sujui tällä kertaa vauhdikkaasti, kun listalla oli vain varsinaiset kevätkokousasiat eli toimintakertomus 2014 ja tilinpäätös. Osallistujia ei jäänyt itse kokoukseen kuin muutama kymmenen, eikä puheenvuorojakaan juuri käytetty, vaikka kevätpäivään sinällään näytti osallistuneen ihan mukavasti väkeä. Muodollisuudet eivät kiinnostaneet, kun odotettavissa ei ollut sen kummallisempaa dramatiikkaa. Vain sääntöjen vaatimien asioiden hoitaminen ja tietysti arvokas tunnustuspalkintojen jako.

Viikon kuluttua  eli 25.4. on Sotilasradiopäivä Kouvolassa, jonne ajattelin osallistua, koska ohjelma on todella mielenkiintoinen tarjoten mahdollisuuden muistella omaa varusmiesaikaa Tikkakoskella ja Yyterissä ilmavalvontatutkan takana. Ehkäpä siitä seuraava juttu, tälle palstalle, johon olen niukanpuoleisesti kirjoitellut.

TURVAA TAMPEREELLA (16.11.2013)

Suomen Radioamatööriliiton syyspäivät ja sääntömääräinen syyskokous pidettiin Tampereella 16.11. Syyspäivien järjestäjänä toimi Suomen Radioturva ry ja päivien teemana oli turvallisuusviestiliikenne ja radioamatöörien rooli siinä. Syyspäivien päätteeksi pidettiin normaaliin tapaan liiton sääntömääräinen syyskous. Toimin taas kerran kokouksen puheenjohtajana. Moneen aiempaan kertaan verrattuna kokous sujui hyvin rauhallisesti ja puheenvuoroja käytettiin varsin niukasti. Tosin väkeäkään ei ollut järin paljon paikalla. Ilmoittautuneita oli 76 henkilöjäsentä ja 7 kerhoa, mikä on selvästi vähemmän kuin monena aiempana kertana, jolloin olen ollut mukana.

Hallituksen esitys toimintasuunnitelmaksi ja budjetiksi hyväksyttiin muutoksitta. Hallitusvaalissa oli neljä ehdokasta ja kolme paikkaa täytettävänä. Näistä kaksi normaalin erovuorojärjestyksen perusteella kolmeksi vuodeksi täytettävää ja yksi vuodeksi Anne Lähdeksen, OH2YL erottua kesken kauden. Vaalin tulos oli todella tasainen ja ehkä sen myötä myös yllättävä. Valituiksi tulivat Niko Halminen,OH2GEK, Mauno Hirvonen, OH7UE ja Timo Järvi, OH3LMG. Postiäänestyksen äänestyprosentti jäi selvästi alhaisemmaksi kuin edellisinä vuonna, mikä on varsin huolestuttavaa. Sitä voi toki tulkita niinkin, että Liiton aiemmin aika "myrskyinenkin" tilanne on selvästi rauhoittunut ja ehkä samanlaista kiinnostusta valintoihin ei ole kuin joinain aikaisempina vuosina.  Vaalivaliokunta valittiin kokonaisuudessaan uudelleen. Samoin tilintarkastaja ja toiminnantarkastaja jatkavat.

VUOSIKOKOUKSIA (24.4.2013)

Hiljaiselo radioaalloilla on omalta osaltani jatkunut. Sen sijaan olen osallistunut kevätkokouksiin. Ensin oman kerhon eli Järvenpään Radioamatöörit ry:n OH2AP:n. Siellä entiset toimihenkilöt valittiin uudelleen eli jatkan rahastonhoitajana. Merkittävänä asiana oli syksyllä ensimmäisen kerran käsitellyn sääntöjen uudistuksen toinen käsittely. Uudistetut säännöt hyväksyttiin ja odottavat nyt Yhdistysrekisterin pitkässä jonossa vahvistamista.

Viime lauantaintaina 20.4. osallistuin Suomen Radiomatööriliiton SRAL kevätkokoukseen Riihimäellä. Sain taas kerran toimia hyvin ja vikkelästi sujuneen kokouksen puheenjohtajana. Esillä oli sielläkin normaalien kevätkokousasioiden lisäksi sääntömuutosesitys. Tosin vain sääntöjen yhden pykälän ja vaalijärjestyksen  yhden pykälän osalta. Muutoksella olisi evätty jäsenmaksunsa maksamatta jättäneiltä jäseniltä äänioikeus (läsnäolo ja puheoikeus olisi säilynyt) Liiton kokouksissa. Asia kuitenkin palautettiin hallitukselle uudelleen valmisteltavaksi. Ongelma eli jäsenmaksunsa laiminlyöneiden jäsenten äänioikeus ei käytännössä ole suuren suuri. Jäsenmaksun laiminlyöneet nimittäin poistetaan jäsenrekisteristä aina ennen vuoden loppua, joten "pinnarit" eivät nytkään pääse vuosikausia päättämään liiton asioista maksunsa säntillisesti hoitaneiden kustannuksella. Hallitus nyt harkitsee, onko asia syytä valmistella uudelleen vai haudata hiljaisuudessa.

HILJAISELOA RADIOAALLOILLA (26.2.2012)

Radioamatööriharrastukseni on elänyt jonkin aikaa hiljaiseloa. En ole ollut aktiivinen bandilla. Ainoa aktiivisuus syksyn aikana oli osallistuminen Järvenpään Radioamatöörien OH2AP:n perinteiselle syysleirille syyskuun lopulla Tuusulan Metsäpirtillä Rusutjärven rannassa. Kerholaisia oli paikalla liki kolmekymmentä ja ohjelma mielenkiintoinen. Leirillä pidettiin lisäksi OH2AP:n ylimääräinen kokous, jossa käsiteltiin ehdotusta kerhon sääntöjen muutamisesta. Sääntömuutos on aiheellinen paitsi jo jokin aikaa sitten  muuttuneen yhdistyslain ja aiemmin muuttuneiden tilintarkastussäännösten vuoksi mutta myös yksinkertaisesti siksi, että kerhon sääntöjä ei sen olemassolon aikana ole kertaakaan muutettu. Säännöissä kerhon kotipaikka on edelleen Järvenpään kauppala. Eipä silti säännöt ovat edelleen ihan toimivat, mutta ehkä pieni ajanmukaistus on paikallaan. Tässä hengessä kokous hyväksyikin uudistetut säännöt, joiden toinen käsittely on vuoden 2013 varsinaisen vuosikokouksen yhteydessä.

Seuraava aktiviteettini taitaa olla osallistuminen marraskuussa SRALin syyspäiville Lahdessa ja siellä pidettävään Liiton syyskokoukseen. Mutta siitä myöhemmin.

OH2AP:LLE UUSI PUHEENJOHTAJA (17.3.2012)

Tällä palstalle ei ole tullut kirjoitettua pitkään aikaa. Radioamatööriharrastukseni on ollut hiljaiselolla jo pidemmän aikaa. Oman kerhon, Järvenpään Radioamatöörit OH2AP:n toiminnassa olen sentään ollut jonkin verran mukana, mutta enemmän "hallintopuolella" eli rahastonhoitajana. Tämä tehtävä edelleen jatkuu, sillä  tulin valituksi tehtävään edelleen täksi vuodeksi.

Kerhon vuosikokous nimittäin pidettiin pidettiin 22.2.2012. Toimin kokouksen puheenjohtajana. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat eli valittiin uusi johtokunta ja hyväksyttiin toiminta- ja tilikertomukset viime vuodelta sekä toimintasuunnitelma ja budjetti tälle vuodelle.

Kerhon uudeksi puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Keijo Loisti OH2BOZ. Myös johtokunta uudistui. Äänestyksen jälkeen uusiksi johtokunnan jäseniksi valittiin Jukka Heikinheimo OH2BR ja Mari Nikkilä OH2FPK ja vanhan johtokunnan jäsenistä valittiin uudelleen Aarno Järvinen, OH2HAI ja Olli Kumpulainen, OH2OW.

Keijo OH2BOZ on toiminut kerhon puheenjohtajana aiemminkin, jo ennen nyt syrjään jääneen pitkäaikaisen puheenjohtajan Matti Frimanin, OH2BDQ parikymmenvuotista kautta.

Kerhon johtokunta piti järjestäytymiskokouksen heti vuosikokouksen jälkeen ja valitsi varapuheenjohtajaksi Jukka heikinheimon OH2BR, sihteeriksi Mari Nikkilän, OH2FPK ja minut uudelleen rahastonhoitajaksi.

HILJAISELOA (5.1.2011)

Hiljaiseloni radioaalloilla jatkuu. Tällä hetkellä minulla ei ole toimivaa asemaa ja tilanne jatkunee samanlaisena kevääseen ts. kunnes säät sallivat antennin paikalleen laiton täällä mökillä.

Sitten oman kerhon syysleirin (ks. allaoleva teksti) ainoa aktiviteettini oli Suomen Radioamatööriliiton syyskokouksen puheenjohtajana toimiminen Tikkurilassa marraskuun 20. Kokous kesti aika tarkkaan neljä tuntia ja sisälsi "vauhtia ja vaarallisia tilanteita", kuten SRALin kokoukset viime vuosina ovat tehneet. Merkittävää kokouksessa oli uuden yhdistyslain mukaisten sääntöjen hyväksyminen, jotka mahdollistavat mm etäosallistumisen kokouksiin. Asiahan sopii mitä parhaiten SRALin tyyppiselle järjestölle, mutta milloin siihen käytännön tasolla päästään, onkin jo toinen juttu. Toinen merkittävä asia oli kokouksen lähettäminen suorana netissä ensimmäistä kertaa HD-tasoisena. Kokousten välittäminen netissä on toki ollut "rutiinia" jo vuosia. Näin myös ne jäsenet, jotka eivät pääse kokouspaikalle, voivat seurata kokousta ja sen tunnelmia "livenä", vaikka vuorovaikutteinen kauko-osallistuminen ei vielä mahdollista ole ollutkaan. Kokouslistalla olleista hankalista asioista jäsenaloite kahden jäsenen erottamisesta hallituksesta päätettiin siirtää kevätkokoukselle, koska erottamisasiaa ei ollut mainittu kokouskutsussa, kuten yhdistyslaki edellyttää.


SÄÄNNÖT ETÄAIKAAN (30.11.2010)

Suomen Radioamatööriliiton sääntömääräinen syyskokous pidettiin 20.11.2010 Tikkurilassa. Toimin taas kokouksen puheenjohtajana.

Kokoukseen osallistui paikan päällä 110 henkeä ja nettiyhteyden kautta sitä seurasi runsaat 400 jäsentä. Kuva nettiin lähetettiin nyt HD-tasoisena.

Keskeinen asia sääntömääräisten valintojen, toimintasuunnitelman ja budjetin lisäksi oli Liiton sääntömuutos, jolla mahdollistetaan syyskuun alussa voimaan tulleen yhdistyslain muutoksen mahdollistama etäosallistuminen kokouksiin. Lisäksi tehtiin joukko muita muutoksia ja korjauksia, osa puhtaasti teknisiä ja mm uuden tilintarkastuslain vaatimat muutokset Liiton tilintarkastukseen.  Liitolla säilyy edelleen auktorisoitu tilintarkastaja (KHT tai HTM), mutta Liitolle voidaan valita myös toiminnantarkastaja eli maallikkotilintarkastaja. Lukumääräisesti suurimmat muutokset tehtiin vaalijärjestykseen ja hyväksyttiin uusi etäosallistumisen vaatima äänestysjärjestys. Jäsenaloitteen jättämiseen vaadittava allekirjoittajien määrä nostettiin yhdestä kymmeneen Liiton jäseneen.

Kokoukselle tehty jäsenaloite kahden hallituksen jäsenen erottamisesta päätettiin muotovirheen vuoksi palauttaa hallitukselle uudelleen valmisteltavaksi. Kokouskutsussa ei ollut nimittäin mainittu, että kokouksessa käsitellään hallituksen kahden jäsenen erottamista, vaikka yhdistyslaki näin nimenomaisesti vaatii.

Seuraavaksi uudistetut säännöt lähtevät yhdistysrekisteriviranomaisille hyväksyttäväksi. Sääntöluonnoksia ei ollut ennakkotarkastettu yhdistysrekisterissä olevan ruuhkan vuoksi ja sääntöjen käsittely siellä kestänee useita kuukausia. Jää nähtäväksi miten yhdistysrekisterissä suhtaudutaan etäosallistumismahdollisuuden muotoiluun säännöissä. Päätösvalta etäosallistumisesta on Liiton hallitukselta ja jää nähtäväksi, milloin hallitus lähtee ensimmäisen kerran kokeilemaan uusia mahdollisuuksia. Aivan yksinkertaista ja helppoa se ei tule olemaan.

Kokous kesti kaikkineen noin neljä tuntia.

SYYSLEIRILLÄ (24.9.2010)

Järvenpään Radioamatöörien perinteinen, yleensä Tuusulan kunnan leirikeskuksessa Metsäpirtillä pidetty leiri pidettiin Metsäpirtin vielä kuluvan syksyn jatkuvan remontin vuoksi toisen kerran Tuusulan seurakunnan leirikodilla myöskin Rusutjärven rannassa lauantaina 11.9.2010.

OH2AP_leiriKuva: Matti OH2BDQ esittelee uutta Ros-digimodea

Tällä kertaa paikalla oli reilut 20 kerholaista ja ohjelma perinteinen: aseman pystytys, ateriointi, luentoja ja saunomista. Siinä ohessa nokkakusoilua ja yhteyksiä leiriaseman radiolla. Päivä meni varsin rattoisasti. Päivän luentoina oli Marin OH2FPKn ja Jukan OH2BR esitys koulutuksesta ja Arkalasta sekä Matin OH2BDQ luento Ros-modesta, joka ainakin minulle oli aivan uusi asia.

HILJAISELO VIELÄ JATKUU (31.8.2010)

Olen edelleen ilman toimivaa asemaa. En ole vielä saanut aikaiseksi antennia tänne Jokelaan eikä mökillä ole tällä hetkellä radiota. Tosin ajatuksena on ottaa radio seuraavalla kerralla sinne mennessä mukaan ja vetää lanka-antenni vähän parempaan paikkaan puiden väliin, jotta saisi edes jonkinlaista pihinää aikaiseksi.

Sääntöpuolella sen sijaan on jotain tapahtunut eli SRALin sääntötyöryhmä on kokoontunut kolme kertaa kesän aikana. Tuloksena on syntynyt luonnos sääntömuutoksiksi uuden yhdistyslain antamien mahdollisuuksien puitteissa. Eli olemme yrittäneet kirjoittaa mm. mahdollisuuden etäosallistumiseen yhdistyksen kokouksiin sähköisillä välineillä. Koska se sitten konkreettisesti tapahtuu, jää nähtäväksi, mutta luonnostellut säännöt antavat siihen ainakin mahdollisuuden. Sääntöluonnos menee seuraavaksi SRALin hallituksen käsittelyyn ja toivon mukaan sen jälkeen tämän vuoden syyskokouksen ruodittavaksi marraskuussa. Uusien sääntöjen voimaantulo on mahdollista aikaisintaan pitkälti ensi vuoden puolella, sillä yhdistysrekisterissä käsitellään parhaillaan vasta aivan alkuvuoden muutoshakemuksia ja yhdistyslain muutos tuo varmasti syksyn aikana aikamoisen lisäruuhkan. Muutettu yhdistyslakihan tulee voimaan huomenna eli 1.9.2010.

HILJAISELOA JA SÄÄNTÖJÄ (29.7.2010)

Tälle palstalle ei ole tullut kirjoitettua. Pääasiallisin syy on varmaan se, että olen amatööritoiminnassa ollut varsin passiivinen, enemmänkin "hallintopuolella" eli taas kerran SRAL:n sääntömääräisen kokouksen puheenjohtajana, viimeksi kevätkokouksessa Salossa.

Tällä hetkellä syynä hiljaiseloon on, että minulla ei ole toimivaa asemaa. Muutto Jokelassa omakotitalosta kerrostaloon aiheutti tietysti lanka-antennin purun Kirjurintieltä ja nyt on selvitettänä miten pääsisin ääneen uudesta kerrostaloasunnosta. Se ei toivottavasti tule olemaan aivan mahdotonta.  Mökilläkin antenniasia on edelleenkin "vaiheessa", tosin aika pitkälle vain toteutusta vaille.

Olin sentään päiväseltään käymässä SRALin perinteisellä kesäleirillä Räyskälässä. Siellä kuuntelin pari mielenkiintoista esitystä sotilasradiotoiminnasta ja osallistuin Liiton sääntötyöryhmän kokoukseen, jossa pohdittiin syyskuussa voimaan tulevan uudistetun yhdistyslain aiheuttamia muutostarpeita ja -mahdollisuuksia Liiton sääntöihin. Uudistettu yhdistyslakihan mahdollistaa mm etäosallistumisen yhdistyksen kokouksiin ja hallituksen valinnan pelkästään postitse tapahtuvana vaalina. Lisäksi  maallikkotilintarkastajan nimi muuttuu toiminnantarkastajaksi. Mitään pakkoa sääntöjen muuttamiseen ei lakimuutoksen johdosta ole, mutta mitä uuden lain mahdollisuuksista on järkevää lähteä soveltamaan, on tietysti syytä tarkkaan miettiä. Tätä työtä sääntötyöryhmä jatkaa elokuussa tavoitteenaan, että Liiton syyskokoukselle olisi jotain esitettävää.