Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

23.12.2018Aarno jatkaa Jokelan Eläkkeensaajien puheenjohtajanaLue lisää »22.12.2018Aarno Järvinen uuden Hyte-lautakunnan puheenjohtajaksiLue lisää »22.10.2017Aarno Kiljavan Sairaala Oy:n hallitukseenLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Seminaaria Tampereen huipulla

Perjantai 22.4.2016 klo 18:24 - Aarno Järvinen


Kunnanvaltuuston tämän kertainen seminaari pidettiin Tampereen uudessa maamerkissä Torni –hotellissa rautatieaseman kupeessa. Seminaaritilat olivat tornin juurella vanhassa veturitallissa, joka on fiksusti remontoitu kokoustiloiksi. Eli asian puolesta oltiin maanpinnalla, mutta oli toki tilaisuus pistäytyä myös Torni-hotellin 25. kerroksen baarissa, josta on hulppeat näkymät joka suuntaan yli kaupungin kattojen.

Seminaarin keskeisin aihe oli uuden luotamushenkilöorganisaation miettiminen; suomeksi sanottuna siis pormestarimalli.

Siinä olikin syy, miksi seminaari pidettiin juuri Tampereella. Näin voitiin kuulla kokemuksia niistä kahdesta kunnasta, joissa pormestarimalli on käytössä. Kokemuksia pormestarimallista oli jakamassa Tampereen entinen pormestari Timo P. Nieminen ja Pirkkalan entinen kansliapäällikkö ja nykyinen Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen.

Nykyisen kuntalain mukaan luottamushenkilöhallinto voidaan ratkaista eri tavoin. Perinteisessä lautakuntamallissa lautakunnat toimivat kunnanhallituksen alaisina. Valiokuntamallissa kunnanhallitukseen ja muihin toimielimiin valitaan vain valtuutettuja ja varavaltuutettuja. Puheenjohtaja- eli ministerimallissa kunnanhallituksen jäsenistä valitaan lautakuntien tai valiokuntien puheenjohtajat. Pormestarimallissa esittelyoikeus on kunnanhallituksen puheenjohtajalla, jonka valtuusto valitsee. Nyt haluttiin kuulla ja pohtia erityisesti, miten pormestarimalli istuisi Tuusulaan. Hyvin todennäköisesti pormestarimallin ottaa vaalien jälkeen käyttöön Helsingin lisäksi muutama muukin kunta.

Valtuusto päättää poliittisen johtamisen mallista kesäkuun kokouksessa. Silloin otetaan kantaa myös lautakuntien toiminnan tiivistämiseen ja määrään. Kesäkuussa valtuuston pitäisi päättää, tuleeko Tuusulaan osa- vai kokopäiväisiä puheenjohtajia vai pormestarimalli. Täysin yhteistä näkemystä tämä seminaari ei vielä tuottanut, vaikka yhteisymmärrystä syntyi mm. lautakuntien määrän karsimisesta. Lopullinen uusi lautakuntajako ei vielä selvinnyt, mutta haarukka liikkui kahden ja neljän välillä lakimääräisten lautakuntien, (tarkastuslautakunta ja keskusvaalilautakunta) lisäksi. Myös kunnanhallituksen ja lautakuntien jäsenmääriä pohdittiin.

Seminaarissa keskusteltiin myös, millaisia linjauksia tarvitaan valtuustokauden viimeisen vuoden strategisiin tavoitteisiin ja kuntatalouteen. Pohdittiin myös, mitä kuluvalla valtuustokaudella pitäisi vielä saada aikaiseksi. Lisäksi keskusteltiin, miten uuden valtuustokauden strategiaa tulisi valmistella ja miten nykyistä strategiaa pitää muuttaa vai tehdäänkö kokonaan uusi.

Toisena seminaaripäivän kuultiin myös yleiskaavasta ja kuulosteltiin mielipiteitä, minne rakentamista pitäisi yleiskaavakaudella ohjata.

Seminaarin parasta antia oli kuulla pormestarikokemuksista ja ryhmien pohdinnat luottamushenkilöhallinnon muutosajatuksista. Muutoksia on joka tapauksessa tulossa. Saadaanko Tuusulaan pormestari jäi vielä nähtäväksi, mutta jo kesäkuussa on luvattu ratkaisuja tehdä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini