Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

7.5.2024Iso kiitos 133 äänestä HOK-Elannon vaaleissa!Lue lisää »24.1.2022Iso Kiitos 215 äänestä!Lue lisää »6.12.2021OLEN EHDOLLA ALUEVALTUUSTOONLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Leipäjonot venyvät

Tiistai 5.4.2016 klo 22.59 - Aarno Järvinen

Valtakunnan hallitus julkisti tänään illalla alustavat tiedot kehysriihen päätöksistä. Odotetusti oli tulossa sekä huonoja että hyviä uutisia.

Hyviin uutisiin on ilman muuta laskettava Raidejokerin ja Tampereen ratikan rahoitus, vaikka ei kumpikaan suoranaisesti tuusulalaisia lämmitä. Samoin tietysti tiehankkeet. Myönteistä on myös, että kova kritiikki koulutusleikkauksia kohtaan on saanut hallituksen pään kääntymään ja lisäleikkauksia ei tehdä. Tosin tämän päivän uutisista ei vielä selvinnyt, miten indeksileikkausten kompensointi iskee opiskelijoihin.

Huonoihin uutisiin kuuluu ilman muuta se että, kun indeksileikkausten teho jää nollainflaatiotilanteessa nollaksi, leikataankin nyt  suoraan erilaisten perustoimeentulokorvausten euromääriä. Ts leikataan joka tapauksessa kaikkein heikommassa asemassa olevien ostovoimaa. Tästä on väistämätön seuraus leipäjonojen kasvu. Varsinkin, kun huolestuttavaa vauhtia kasvavan pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen ei ainakaan tänä iltana kuultu mitään toimia. Työttömyyttä kyllä pyritään vähentämään, mutta ongelma on kroonistuva pitkäaikaistyöttömyys, joka vaatii omat erityistoimensa, muutoin kustannukset kaatuvat kasvavassa määrin kuntien niskaan. Pitkäaikaistyöttömyyden kustannukset Tuusulassa kasvoivat viime vuonna edellisvuoteen verrattuna jo yli kaksinkertaiseksi ja kasvu tulee tänä vuonna edelleeen jatkumaan.

Huonoa on myös se, että ne kunnat, jotka eivät nostaneet sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksuja viime vuoden lopulla heti lain sallimaan tappiin eli 30 %:lla saavat sapiskaa, eli joutuvat ilmeisesti tuon korotuksen joka tapauksessa tekemään. Tuusulahan "kiltisti" (tosin äänestyksen jälkeeen) heti rokotti sairaita ja muutoin kurjia nostamalla maksut "tappiin".

EU:n kieltämän karkkiveron korvaaminen bensaveron korotuksella ei raakaöljyn hinnan ollessa näin alhaalla kauheasti kirpaise, mutta ratkaisu kertoo enemmänkin hallituksen huonosta mielikuvituksesta. Bensa ei useimmille ole ylellisyystuote, karkit ovat ja ainakin runsaasti syötyinä myös haitallisia, joten olisi toivonut jotain enemmän ympäristöystävällistä verotuskohdetta, vaikkapa muovikasssit. Bensaan on aina helppo mätkäistä sentti tai pari lisää hintaa.

Ainakaan tänään ei kuultu mitään suoraan Tuusulaa koskevaa. Liekö niitä uutisia tulossakaan, tuskin.

Soten yksityiskohtia ei vielä tänään kuultu, mutta mitä asiasta on voinut muualta kuulla, kertoo sekin sekä hyvää että huonoa. Suoraa verotusoikeutta ei maakunnille olisi tulossa, joka tarkoittaa, että valtio rahoittaa soten. Tämä taas tarkoittaa, että puheet maakuntien itsehallinnosta voi lopettaa. Ei ole itsehallintoa, jos kaikkiin investointeihin tarvitaan valtion lupa, koska maakunnat eivät saa rahoitusta ilman valtion takausta markkinoilta, kun niillä ei ole omaa verotusoikeutta.

Huolestuttavalta kuulostaa myös, että ensimmäiset maakuntavaalit järjestettäisiinkin vasta keväällä 2018. Ei siis minkään muun vaalin, esim presidentinvaalin yhteydessä. Se taas tietää, että äänestyprosentti tulee jäämään osuuskauppavaalien tasolle. Tradekan äänestyprosentti oli 30,4 % juuri päättyneissä vaaleissa. Päästäänkö maakuntavaaleissa edes siihen? 

Positiivista on, että sote-omaisuuden siirto tapahtuisi lyhyesti todettuna niin, että sairaanhoitopiirit ja erityishuoltopiirit siirtyvät maakuntiin, muut toimitilat vuokrataan kunnilta sekä perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen kuntayhtymiltä, irtaimisto siirtyy maakunnalle. Tämä on yksinkertaisin malli toteuttaa ja sisältää sekä hyvää että huonoa kuntien kannalta, eikä kohtele sekään kuntia tasapuolisesti.

Mutta palataanpa näihin asioihin, kun ollaan viisaampia.

Kommentoi kirjoitusta.