Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

6.1.2024PRESIDENTINVAALIT TULOSSA!Lue lisää »24.1.2022Iso Kiitos 215 äänestä!Lue lisää »6.12.2021OLEN EHDOLLA ALUEVALTUUSTOONLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kolme valtuustoa kesäkuussa

Tiistai 28.6.2016 klo 18.15 - Aarno Järvinen

Tuusulan valtuusto taisi lyödä kaikkien aikojen ennätyksen kokoontumalla kolme kertaa saman kuukauden aikana. Ainakaan ei omalla, vuonna 1981 alkaneella kyläpoliitikon urallani ole moista ennen tapahtunut.

Ensimmäinen kokous oli ihan vuosiohjelman mukaisesti 6.6.2016. Seuraava eli tämän kokouksen jatkokokous viikkoa myöhemmin 13.6. ja kolmas eli ylimääräinen kokous juhannuksen jälkeisenä maanantaina 27.6.

Mistä moinen kokoussuma näin lyhyelle ajalle? Perussyy on varmastikin ensimmäisen eli 6.6. kokouksen huono valmistelu, joka johtui ensisijaisesti siitä, että kokouksen esityslistalle oli tungettu täysin kohtuuton määrä asioita, joista jo etukäteen saattoi arvata, että ainakin kolme niistä tulee aiheuttamaan erittäin pitkän käsittelyn. Toinen, joskin varmasti pienempi syy oli, että ainakin yksi keskustelua herättäneistä asioista oli mittaluokkaansa nähden huonosti valmisteltu valtuuston listalle.

Kolmesta kokouksesta riittää juttua ainakin kolmeen blogikirjoitukseen, joten keskitys tässä vain kokousten kulun selvittelyyn ja seuraavissa jutuissa varsinaiseen asiasisältöön.

Ensimmäinen eli maanantaina 6.6. pidetty kokous alkoi normaalisti klo 18, kuten valtuuston kokoukset yleensä alkavat. Kokous keskeytettiin seuraavan vuorokauden puolella 0.42 puheenjohtajan salaman nopealla nuijan heilutuksella, josta tarkempi kuvaus on jo edellisessä bologijutussani.

Viikon kuluttua pidetyssä jatkokokouksessa oli tarkoitus käsitellä Tuusulan suhtautumista pakolaisten vastaanottoon. Niin käsiteltiin ja pitkään, mutta jouduttiin käsittelemään myös edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksymistä. Toinen pöytäkirjantarkastajista Paavo Juntunen (kok) ei hyväksynyt edellisen kokouksen pöytäkirjaa Apotti-pykälän osalta. Jos pöytäkirjantarkastaja ei syystä tai toisesta allekirjoita pöytäkirjaa, joudutaan tarkastaminen käsittelemään seuraavassa valtuuston kokouksessa. Pöytäkirjan hyväksymisestä jouduttiin äänestämään. Niukasti äänin 24-23 pöytäkirjaa ei hyväksytty Apotti-pykälän osalta. Tämä tarkoitti sitä, että 6.6. kokouksessa pikkutunneilla puheenjohtaja ”Speedy Lindbergosin” pöytään nuijima päätös ei tullut toimeenpanokelpoiseksi, joten asia oli käsiteltävä uudelleen. Tätä varten kutsuttiin koolle jo järjestyksessä kolmas kokous juhannuksen jälkeiseksi maanantaiksi, jossa asia piti alkuperäisen päätösesityksen pohjalta käsitellä uudelleen.

Tätä ainoaa asiaa eli Apottia, sosiaali- ja terveystoimen tietojärjestelmähankintaa käsiteltiinkin sitten peräti yli viisi tuntia. Puheenjohtaja uhkasi keskeyttää käsittelyn klo 23, mutta antoi sen kuitenkin jatkua yli tuon kellonlyömän, koska näytti ilmeisestä, että äänestyksen saadaan saman vuorokauden puolella hoidettua ja asia päätökseen. Näin sitten kävikin ja kahden samaan tulokseen 27 puolesta, 22 vastaan, yksi tyhjä ja yksi poissa, asia saatiin päätökseen ja Tuusula liittymään Apottiin. Tosin kokoomuslaisten eriävän mielipiteen saattelemana. Mitä tämä sitten tuleekaan tarkoittamaan on pitkä, monta vuotta kestävä ja kallis juttu, joka ansaitsee ihan oman tarinansa.

Kolmen, yhteensä liki parikymmentä tuntia kestäneen kokoustamisen jälkeen valtuustolla alkoi kesäloma. Onko se ansaittu vai ansaitsematon, jääköön äänestäjien ratkaistavaksi, mutta useita tärkeitä asioita saatiin päätökseen ja etenemään. Opimmeko tästä sekoilusta mitään? Emme, mutta jatkossa ei yhteen kokoukseen pitäisi kerätä liian montaa sellaista asiaa, joiden käsittelyn tiedetään ottavan aikaa.  

Kommentoi kirjoitusta.