Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

23.12.2018Aarno jatkaa Jokelan Eläkkeensaajien puheenjohtajanaLue lisää »22.12.2018Aarno Järvinen uuden Hyte-lautakunnan puheenjohtajaksiLue lisää »22.10.2017Aarno Kiljavan Sairaala Oy:n hallitukseenLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ilta vierähti valtuustossa

Sunnuntai 19.3.2017 klo 23:55 - Aarno Järvinen


Tämän valtuustokauden näillä näkymin toiseksi viimeinen valtuuston kokous istuttiin pitkään ja hartaasti maanantaina 13.3.2017. Lista ei ollut vallan hirveän pitkä, mutta muutama asia herätti vilkkaan keskustelun ja äänestääkin saatiin.

Vs kunnanjohtaja Markku Vehmas kävi kokouksen aluksi läpi viime vuoden tilinpäätöstä. Tulos oli 3,8 milj. ylijäämäinen, kun se oli budjetissa arvioitu saman verran alijäämäiseksi. Kiitos osakkeiden myynnistä saatujen myyntivoittojen.

Ensimmäinen varsinainen asia listalla oli kunnan omaisuuden tehokkaampi käyttö ja realisoitava omaisuus. Uusittiin jo syksyllä 2013 laadittuun myytävien kiinteistöjen listaan kirjattujen kiinteistöjen myyntivaltuutus. Alkuperäiseltä listalta oli jo matkan varrella poistettu muutamia kiinteistöjä mm Tuusulanjärven rannalla sijaitseva Fjällbo ja Kellokosken rantasauna. Jotain oli sentään saatu näinä vuosina myytyäkin.

Nyt äänesteltiin kahdesta asiasta. Ensinnäkin Eetu Niemelä (ps) esitti, että päätökseen lisätään seuraava osio: asuntoyhtiöiden osakkeet myydään yksitellen ja vuokrattujen asuntojen osalta asunnoissa olevilla vuokralaisilla tai sellaisella vuokralaisella, jonka vuokrasopimus on päättynyt tai päättymässä, eikä vuokrasopimusta ole jatkettu kunnasta johtuvasta syystä, on etuosto-oikeus asumansa huoneiston hallintaan oikeuttavaan osakkeeseen, kunnan hyväksymän ostotarjouksen hinnalla. Selkein numeroin eli äänin 41-10 valtuusto hylkäsi esityksen. Tähänkin asti käytäntö on ollut, että yksittäisissä osakehuoneistoissa asukkaalla on etuosto-oikeus. Jos kyseessä on koko kiinteistön myynti, Eetun ehdotus on käytännössä mahdoton, minkä vuoksi se kaatui selvin numeroin.

Sitten äänestettiin Jussi Salonen esityksestä poistaa listalta Tuusulanjärven rannalla sijaitseva Aattola. Äänin 38-12, 1 tyhjä, kiinteistö päätettiin kuitenkin pitää listalla.

Myyntivaltuutuspäätös on voimassa 31.12.2020 asti, ellei päätöstä sitä ennen muuteta. Saa sitten nähdä montako kiinteistöä saadaan kaupaksi. Lista on varsin haastava.

Sitten päätettiin valtakunnan hallituksen esitysluonnoksesta laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa annettavasta lausunnosta, joka oli Kuuma-kuntien yhteistyönä valmistelema. Lausunto hyväksyttiin sellaisenaan, vaikka siinä varmasti monenkin mielestä olisi ollut paljonkin korjaamista.

Sitten kinattiin Rykmentinpuiston taideohjelmasta ja taiteen merkityksestä yleensä hyvinvointiin ja yhdyskuntasuunnitteluun.

Pasi Huuhtanen (ps) esitti, että tontinostajat maksavat tontinluovutuksen yhteydessä myyntihinnan lisäksi 2 % taiderahaa, jonka lisäksi kunta luovuttaa 1 % myyntihintaa vastaavan summan perustettavaan taiderahastoon ja tontinvuokraaja on velvollinen maksamaan vuokrasopimuksen yhteydessä 2 % myyntihintaa vastaavan summan taiderahastoon, jonka lisäksi kunta luovuttaa 1 % myyntihintaa vastaavan summan taiderahastoon. Jarno Ruusala (ps) puolestaan esitti, että Rykmentinpuiston taideprosentti on 0 %.

Huuhtasen ja Ruusalan esitysten välillä toimitetussa äänestyksessä voitti Huuhtasen esitys äänin 36-2, 13 tyhjää. Osa valtuutetuista ei halunnut ottaa kantaa perussuomalaisten keskinäiseen taidekiistaan.

Sen jälkeen pohjaesityksen ja Huuhtasen esityksen välillä toimitetussa äänestyksessä voitti pohjaesitys äänin 36-14, 1 tyhjä. Näin hyväksyttiin kunnanhallituksen esitys Rykmentinpuiston taideohjelmaksi ja näin Rykmentinpuiston alueella otetaan käyttöön taideohjelman mukaisesti tontinluovutusehdoissa, maanvuokrasopimuksissa sekä maankäyttösopimuksissa Taiteen prosenttiperiaate.

Seuraavaksi vahvistettiin tonttien myynti- ja vuokraushinnat asuntomessualueen eli Puustellinmetsän  kortteleissa.

Sitten oli vuorossa seuraava kina eli Monion sijoituspaikan mahdollistava sopimus Kruunuasunnot Oy:n kanssa ja heti perään Monion hankesuunnitelma. Moniosta on tarkoitus tulla Hyrylän lukion sijoituspaikka ja sinne tulisi myös mm. Tuusulan Kansalaisopiston ja Musiikkiopiston tiloja tavoitteena toteuttaa oikea monitoimitalo. Sitä varten käynnistetään arkkitehtikilpailu. Samalla edellytetään, että uudisrakentamishankkeen kokonaiskustannusarvio on maksimissaan 20–21 milj. euroa (alv 0 %). Tämä viimeinen kohta minua hieman hirvittää. Kunnollinen ja toimiva talo, joka pitää sisällään kaiken suunnitellun, ei tule nousemaan tuolla rahalla. Mutta Monioon palataan seuraavalla valtuustokaudella vielä monta kertaa, mutta toivottavasti sitä ei säästetä pilalle. Lukiolaiset ja muut talon tulevat käyttäjät ansaitsevat toimivan rakennuksen. Jos siitä saadaan läheskään yhtä onnistunut kokonaisuus, mitä Jokelan monitoimitalon on näiden 30 vuoden aikana ollut, niin voimme onnitella itseämme.

Uusimaa-kaavan 2050 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta annettiin nuijan kopautuksella lausunto. Uskallan väittää, että edes puolet valtuustosta ei ollut perehtynyt koko asiaan.

Sitten mentiinkin jo seuraavan valtuustokauden asioihin eli päätettiin nuijan kopautuksella, että 1.6.2017–31.12.2018 kunnalliset kuulutukset ja ilmoitukset julkaistaan internetissä kunnan verkkosivuilla. Ja aiemman käytännön mukaisesti myös ilmoitustaululla kunnantalolla ja sanomalehti Keski-Uusimaassa ja ilmaisjakelulehti Viikkouutiset Keski-Uusimaassa.

Seuraavassa kohdassa eli 31.12.2016 kesken olleet valtuustoaloitteet käytin ”perinteisen” puheenvuoroni siitä, että tällä kertaa 33 aloitteeseen vastaaminen on myöhässä sääntöjen mukaisesta puolen vuoden määräajasta. Tiedän hyvin, ettei rutinani mitään auta, sama tilanne on joka vuosi, mutta pääsinhän taas Keltaiseen Keskariin. Lista aloitteista merkittiin tiedoksi muutaman muunkin puheenvuoron saattelemana. Nyt vanhimman aloitteet (3) olivat vuodelta 2012.

Sitten täytettiin keskusvaalilautakunnan ja tarkastuslautakunnan jäsenen paikat, yksi kumpaankin. Valinnat ovat muodollisuuksia valtuustokauden näin loppuvaiheessa paitsi Keskusvaalilautakunnan osalta, jonka hommat nyt vasta alkavat.

Sitten alkoi aloitteiden ”tappaminen”. Nyt oli listalla kolme aloitetta: ”Liikennevalot Kellokosken koulun kohdalla”, ”Kunnan liputuskäytäntö” ja ”Nimetön työnhaku Tuusulan kunnan rekrytoinneissa” Ne eivät herättäneet suuria tunteita.

Aikaa saatiin kulutettua reippaasti yli iltakymmenen eli ylityöksi meni sekin kokous. Nykyinen valtuusto kokoontuu vielä kerran toukokuussa hyväksymään mm viime vuoden tilinpäätöksen. Sitä ennen kuntalaiset käyvät uurnilla kertomassa, ketkä 51 onnellista pääsevät ratkomaan seuraavan valtuustokauden tosi kinkkisiä ongelmia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini