Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

7.5.2024Iso kiitos 133 äänestä HOK-Elannon vaaleissa!Lue lisää »24.1.2022Iso Kiitos 215 äänestä!Lue lisää »6.12.2021OLEN EHDOLLA ALUEVALTUUSTOONLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Koronaa ja peruutuksia

Sunnuntai 15.3.2020 klo 16.54 - Aarno Järvinen


Olen viime aikoina kovin huonosti kirjoitellut tälle blogipalstalleni. Pitää yrittää parantaa tapojaan. Kirjoitettavaa sinänsä olisi paljonkin, joten on aihetta ottaa itseään niskasta kiinni.

Koronatilanne ja siitä johtuneet eri tapahtumien peruutukset, joita olen tämän viikonlopun tehnyt sekä Jokelan Eläkkeensaajien että muiden harrastusteni osalta, antaisivat nekin aihetta kommentointiin, mutta mielessäni päällimmäisenä on kuitenkin Keusoten ympärillä viime viikkoina käyty vilkas yleisönosastokirjoittelu.  Siihen liittyen on esillä ollut myös Keusoten Apottiin liittyminen. Tuusulan valtuustohan päätti maaliskuun kokouksessaan osaltaan hyväksyä kunnanhallituksen päätöksen myydä Tuusulan omistus Apotti Oy:stä Keusotelle reilulla miljoonalla eurolla, joka vastaa Tuusulalle hankinnasta aiheutuneita kustannuksia, jos Keusote liittyy Apottiin. Samalla Tuusulan kunta vapautuisi Apotin hankintaan liittyvistä takaussitoumuksista. Keusoten on kilpailulainsäädännön vuoksi  tehtävä päätös liittymisestä 20.4.2020 mennessä, muutoin liittyminen ei ole enää mahdollista.

En väitä missään tapauksessa olevani Apotti-asiantuntija, kaikkea muuta, mutta eivätpä kaikki asiasta kirjoittaneetkaan tunnu sitä olevan.

Apottihan on ennen kaikkea sote-henkilöstön työväline, jonka tarkoitus on yhdistää nykyiset yli kymmenen keskenään keskustelematonta tietojärjestelmää yhdeksi sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäksi. Tällaista ei ole ikinä koskaan missään puolella maailmaa aiemmin tehty. Tehtävä on siis poikkeuksellisen haastava. Apottia ei voi arvostella vertaamalla sitä jossain muualla käytössä olevaan järjestelmään, koska vertailukohtaa ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Apotin pohjana on amerikkalainen Epic, jonka yrityksen perusti Judith R. Faulkner vuonna 1979, Wisconsinissa USAssa. Meillä hanke alkoi suunnitteluvaiheella vuonna 2012. Apotin järjestelmätoimittajaksi valittiin siis Epic Systems sekä käyttöpalveluiden, kuten konesalipalveluiden toimittajaksi Fujitsu Finland Oy. Järjestelmä otettiin käyttöön HUS Peijaksen sairaalassa 10.11.2018. Tuusulassa Apotti oli alkujaan tarkoitus ottaa käyttöön lokakuussa tänä vuonna, mutta nyt se on Keusoten toivomuksesta siirtymässä vuodella, jos Keusote päättää liittyä Apottiin. Apotti-järjestelmässä on nyt tuotantokäytössä kymmeniä järjestelmiä keskitettynä integraatioratkaisuna, joissa Apotti on mukana joko tietoa tuottavana tai vastaanottavana järjestelmänä. Lähivuosina integraatioiden määrä lisääntyy ja tulevaisuudessa Apottiin on liitetty noin 200 järjestelmää, kun kaikki suunnitellut integraatiot on tehty

Kuntalehdessä 31.10.2019 oli juttu kuntien digiyhdenvertaisuudesta ja siinä todettiin mm.  ”Julkisen sektorin puutteellisimmat digitaaliset palvelut näyttävät olevan juuri erikoissairaanhoidossa. Erikoissairaanhoidon digitaaliset palvelut jäävät Suomen keskimääräisestä tasosta esimerkiksi verkkosivujen käytettävyydessä ja palvelun valinnan opastuksessa.

Yksi syyllinen sairaanhoitopiirien digipalveluiden ongelmiin on poliittinen. Sote-ratkaisun vitkuttelu on jarruttanut kaikkia sektorin uudistuksia.

Viimeisen hallituskauden aikana sairaanhoitopiirit lykkäsivät digipalveluiden kehittämistä, koska ne odottivat sote-uudistusta. Jos tällä hallituskaudella käy samoin, on kyse jo kahdeksan vuoden paikoillaan olosta. Digitaalisessa maailmassa se on pieni ikuisuus.” Tässä on aika ytimekkäästi todettu, miksi ollaan tässä tilanteessa. HUS otti asiassa rohkean askeleen lähtiessään liikkeelle, vaikka sotesta ei ollut käsitystä.

Vaihtoehtona Apotille on esitetty, että pitäisi rakentaa kotimainen, oma sote-tietojärjestelmä. En epäile, etteikö sellainen syntyisi, mutta se kestäisi vähintään 7-10 vuotta ja maksaisi vähintään saman kuin Apotti, todennäköisesti merkittävästikin enemmän, koska Apotin pohjaksi ostettiin sairaalajärjestelmä EPIC, joka on käytössä kymmenissä sairaaloissa ympäri maailmaa. Ja erään johtavan husilaisen mukaan se toimii ”kuin junan vessa”. Mutta EPIC on vain sairaalajärjestelmä, jonka laajentaminen sotejärjestelmäksi on iso haaste.

Järvenpään valtuusto on ottanut Apottiin liittymiseen kielteisen kannan. Tuusula on luonnollisesti Apotin kannalla, mutta muissa kunnissa on erilaisia mielipiteitä. Jos Apottiin ei mennä, voidaan varmuudella unohtaa Keusoten toiminnan tehostaminen ja perustamisesta saatavaksi kuvitellut säästöt ainakin kymmeneksi vuodeksi.

Apotti on uusi järjestelmä, eikä sitä opi sormia naksauttamalla käyttämään ja hyödyntämään, mutta lieneekö vielä tehty yhtään tietojärjestelmää, joka olisi kerrasta valmis. Apotti on ennen muuta terveydenhoidon ja sosiaalipuolen henkilöstön työväline. Se ei ole mikään ”Koko kansan tietoautomaattti.” 

 

   

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini