Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

7.5.2024Iso kiitos 133 äänestä HOK-Elannon vaaleissa!Lue lisää »24.1.2022Iso Kiitos 215 äänestä!Lue lisää »6.12.2021OLEN EHDOLLA ALUEVALTUUSTOONLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tuusulan valtuusto aloitti loppurutistuksen

Tiistai 9.2.2021 klo 22.36 - Aarno Järvinen


Kunnanvaltuuston loppusuora on käsillä. Nykyisellä valtuustolla on työsarkaa jäljellä reilu kolme kuukautta, ellei vaaleja koronan takia viime hetkellä siirretä. Valtuusto kokoontui maanantaina 8.2.2021 vuoden ensimmäiseen kokoukseen varsin vaatimattomalta näyttäneen esityslistan äärelle. Mutta sanonta mitä lyhyempi lista, sitä pidempi kokous piti tälläkin kertaa paikkansa. Ylitöiksi meni eli kokous kesti yli kolme tuntia. Tai valtaosa valtuutetuista siis kokoontui kotonaan, koska tämäkin kokous oli Teams-etäkokous.

Ensimmäisenä varsinaisena asiakohtana oli ”Maapoliittiset periaatteet Sammonmäen alueella”. Se on lentomelualueella oleva pieni omakotialue, johon on aikanaan tehty ”Tuusulan epäonnistunein kaava”. Nyt päätettiin muutaman kysymyksen ja puheenvuoren säestämänä, että Sammonmäki III -alueella ei tehdä maankäyttösopimuksia omakotirakennusten korttelialueen muuttumisesta teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi.

Toisena asiana oli Högberginhaaran jatke II, asemakaavan muutos, joka hyväksyttiin puheenvuoroitta.

Sen sijaan Tuusulan johtamisjärjestelmän uudistuksen arviointi herätti odotetusti useita puheenvuoroja. Pormestari muutti alkuperäistä esitystä ryhmien välisten neuvottelujen tuloksena ja valtuusto päätti ensinnäkin merkitä tiedoksi raportin ja todeta, että hallintosäännön muutoksia mahdollisesti vaativat toimenpide-ehdotukset päätetään toukokuun valtuustossa. Puheenvuoroissa kritisoitiin mm sitä, että muutoksia ei ole tehty aiemmin. Erityisesti apulaispormestarien asema ja pormestarin esittelyoikeudet herättivät keskustelua. Vaadittiin, että osa pormestarin nykyisistä esittelyoikeuksista kunnanhallituksessa tulee siirtää kansliapäällikölle. Antti Kaikkonen kertoi jo keskustelun aikana jättävänsä Keskustan aloitteen pormestarijärjestelmästä luopumisesta ja paluusta kunnanjohtaja johtoiseen vanhaan käytäntöön. Keskustahan on koko neljä vuotta sitkeästi vastustanut pormestarijärjestelmää.

Sidonnaisuusilmoitukset valtuusto päätti merkitä tiedoksi nuijankopauksella.

Leila Sonkkaselle myönnettiin ero keskusvaalilautakunnan varajäsenyydestä ja tilalle valittiin Ilpo Isoluoma.

Vastaus Ilona Toivasen aloitteeseen ”Avohakkuuton kuntametsien hoito” merkittiin kiitoksin hyväksytyksi. Kunta ei jatkossa tee avohakkuita omissa metsissään. Samoin vastaus Ilonan toiseen aloitteeseen ”Uusien luonnonsuojelualueiden perustaminen Tuusulaan” hyväksyttiin kiitoksin.

Sen sijaan Liisa Palvaksen aloite ”Maksuton aamupalakokeilu Tuusulan kouluissa” kirvotti pitkän ja perusteellisen keskustelun, jonka lopuksi äänestää rätkäytettiiin siitä, palautetaanko aloite uudelleen valmisteluun.  Aloitetta esitettiin palautettavaksi seuraavin saatesanoin:

”Jo lähes vuoden kestänyt koronaepidemia on saattanut lapsiperheet hyvin tukalaan asemaan. Erityisesti yhden huoltajan perheet tarvitsevat apua. Valtuusto katsoo, että sillä on erityinen vastuu heikossa asemassa olevista lapsista. Terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta apu lapsiperheille on pitkällä tähtäimellä mitä kannattavinta.”

Minäkin kannatin palautusta, mutta valtuusto kuitenkin päätti äänin 26-20 (4 tyhjää, 1 poissa) jatkaa asian käsittelyä kokouksessa, joka merkitsi, että aamupalakokeilua ei järjestetä liian kalliina.

Sitten olikin enää vuorossa ilmoitusasiat eli aloitteet ja niitähän riitti. Vaalit ovat ilmiselvästi tulossa, kun aloitelista on näinkin pitkä:

  • Lausunto 1.8.2021 voimaan tulevaan koulukuljetusoppaaseen
  • Ikääntyneiden pientaloasujien kotona asumista tukevan talkkaritoiminnan jatkuvuus
  • Kunnan kustannukset Hyrylän liike- ja palvelukeskushankkeessa
  • Koulukiusaamiseen puututtava entistä tehokkaammin
  • Sub-lautojen ym. vuokraus Kellokoskella
  • Tuusula, kulttuurista hyvinvoiva kunta, joka palkitsee ja tuo kulttuurin tekijät esille!
  • Pormestarimallista luopuminen
  • Ohjeet kunnan tilojen vuokraamiseen
  • Yhteistyösopimus Ruotsinkylän tutkimusmetsän virkistyskäytön lisäämisestä
  • Koululiitujärjestelmän uudelleenarviointi

Näistä ehkä eniten keskustelua jatkossa tulee herättämään Antti Kaikkosen lukema Keskustan aloite pormestarijärjestelmästä luopumisesta. Voin lyödä pienen vedon, että aloite ei tule menemään läpi, eikä ole syytäkään. Oma käsitykseni pormestarijärjestelmän onnistumisesta on täysin vastakkainen, kuin mitä aloitteessa väitetään. Mutta keskustelu jatkuu viimeistään toukokuussa tämän valtuuston viimeisessä kokouksessa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini