Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

6.1.2024PRESIDENTINVAALIT TULOSSA!Lue lisää »24.1.2022Iso Kiitos 215 äänestä!Lue lisää »6.12.2021OLEN EHDOLLA ALUEVALTUUSTOONLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Aluevaalit kohta ohi - ankea arki odottaa

Perjantai 21.1.2022 klo 10.05 - Aarno Järvinen


Aluevaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina. Sitten iloitaan tai petytään. Sen jälkeen alkaa se ankea arki, paluu todellisuuteen ja huomaamaan, ettei ole mitään mahdollisuutta toteuttaa niitä hienoja ja taivaita tavoittelevia vaalilupauksia. Edessä paljon raakaa puurtamista ja ylikäymättömiä ongelmia nykyistenkin palvelujen säilyttämiseksi, johon rahaa on vain sen verran, mitä valtiovarainministeriö suo.

Tässä vaiheessa, kun en vielä tiedä, mikä on vaalitulos, voi toistaa omat teeemani. Kannatan lähipalveluita, joka tarkoittaa nykyisten sote-keskusten - siis myös pienten eli Jokela, Kellokoski, Rajamäki ja Pornainen - säilyttämistä, koska ne ovat isoja yksiköitä taloudellisempia. Jos nimittäin niissä on pysyvä henkilökunta, joka tuntee alueensa asukkaat, erityisesti ne paljon palveluita tarvitsevat, ja joka osaa tarvittaessa ohjata ajoissa eteenpäin esim. erikoissairaanhoitoon ts vältytään pallottelulta ja ongelmien pahenemiselta.

Toiseksi toin esiin ikäihmisten ongelmat. Olemme 10 vuotta myöhässä esim. ikäihmisten yhteisöllisten asumispalveluiden kehittämisessä. Suurista ikäluokista, joihin itsekin kuulun, huomattava osa täyttää tällä vuosikymmenellä 80 v ja avun ja hoivan tarve kasvaa. On yritettävä lykätä avun tarpeen räjähdystä ja yksi keino siihen on mm yhteisöllisten asumismahdollisuuksien lisääminen. Tämä on tehtävä yhteistyössä kuntien (mm kaavoitus säilyy edelleen kunnilla) ja sote-alueiden kanssa. Tuusula on tässä asiassa etenemässä osin Jokelan Eläkkeensaajien n 5 v sitten tekemän aloitteen pohjalta. Menee tosin vuosia ennenkuin saadaan näkyvää konkretiaa aikaan. Siksi sanoin, että ollaan 10 v myöhässä. Kun vaaliesitteeseen kirjoitin, että kodista ei saa tulla kenellekään vankilaa, tarkoitan sitä, että nykyinen "mahdollisimman pitkään omassa kodissa" -linja ei välttämättä ole kestävä ratkaisu, sillä yksinäisyys on monen ikäihmisen uhka. Ja siitä seuraa helposti esim. muistisairautta, fyysisen kunnon heikkenemistä jne ja sitä kautta avuntarpeen kasvua.

Vaalikeskusteluissa on viitattu verotuksen nousuun. Verotuksesta päätetään seuraavan kerran vuonna 2023 eduskuntavaaleissa. Aluevaltuustothan eivät verotuksesta päätä yhtään mitään, vaan priorisoivat tehtävänsä sen rahasumman puitteissa, jonka valtiovarainministeriö vuosittain suvaitsee osoittaa. Maakuntaveroahan ei nyt ole tulossa ja tuskin tällä vuosikymmenellä. Aluevaltuustojen on mietittävä, millä keinoin palvelut pystytään kustannustehokkaasti tuottamaan, kun rahaa on vain X euroa. Siksi kannatan lähipalveluita ja mm yhteisöllistä asumista, jotta kustannukset pysyisivät kurissa.

Näen isona ongelmana myös meidän Keusote-alueella työvoiman saatavuuden. Palkkaharmonisointi ja ammattitaitoisen työvoiman huokuttelu tulee maksamaan erittäin paljon. Palkkaharmonisointia tosin Keusotessa on jo aloitettu. Lisäksi  Keusote on hankkimassa ammattilaisia Filippiineiltä, mutta ei se tilannetta ratkaise kuin osin.

Toinen iso ja erittäin kallis ongelma on tietojärjestelmät. Keusoten valtuusto teki mielestäni väärän päätöksen, kun hylkäsi Apotin (ollaan Apotista sitten mitä mieltä hyvänsä). Nythän tilanne on esimerkiksi se, että HUSin puolella Hyvinkään sairaalaa käytetään Apottia ja Keusoten puolella Keusoten lukuisia järjestelmiä, eivätkä nämä keskustele keskenään kuin paperin välityksellä. Sama tai vielä pahempi tilanne on toki muillakin alueilla.

Tuore tieto tältä aamulta on, että Tietoevry on valittanut Keusoten joulukuisesta tietohallintopäätöksestä arvoltaan n 20 milj. €, jossa toimittajaksi (minun kutsumaani kumilankamalliin) valittiin CGI Suomi Oy. Tämä lykkää suunniteltua tietohallintohallintouudistusta pahimmillaan 3-4 vuotta, joka on todellinen uhka aluehallinnon onnistumiselle meidän alueella. Siksi toivon, että aluevaltuusto ymmärtäisi suurin piirtein ensi töikseen perua tuon Keusoten päätöksen Apotin hylkäämisestä. Ja korjaisi muitakin Keusoten pahimpia mokia. Toki Keusotella on ollut onnistumisiakin.

Eli lyhyesti: rahaa tarvitaan merkittävästi lisää, että edes nykytilanne saadaan pyörimään, mutta aluevaltuustot eivät siitä asiasta verojen muodossa päätä ainakaan moneen vuoteen. Aluevaltuustot päättävät kyllä asiakasmaksuista asiakasmaksuasetuksen puitteissa, mutta se on tulovirtana pelkkä noro.


Tässä vaiheessa, tuloksia odotellessa lopetan lyhyesti. Minulla ei ole minkäänlaisia ruusuisia kuvitelmia, että asiat saataisiin hokkus pokkus kuntoon, mutta asioille toki voidaan määrätietoisella työllä ja yhteistyöllä tehdä paljonkin. Mutta se ottaa vuosia. Todellisia tuloksia aluehallinnon onnistumisesta tai epäonnistumisesta nähdään vasta seuraavalla vaalikaudella eli joskus vuoden 2025 jälkeen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini