Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

7.5.2024Iso kiitos 133 äänestä HOK-Elannon vaaleissa!Lue lisää »24.1.2022Iso Kiitos 215 äänestä!Lue lisää »6.12.2021OLEN EHDOLLA ALUEVALTUUSTOONLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Äänestysriemua

Keskiviikko 23.12.2015 klo 23.37 - Aarno Järvinen


Kunnanvaltuuston vuosi päättyi budjettikokoukseen, joka äänesteli useasta asiasta, kuten oli ounasteltu ryhmienvälisten neuvottelujen pohjalta.

Kunnanjohtajan ajankohtaiskatsauksen jälkeen päästiin pitämään ensimmäistä neuvottelutaukoa.

Sitten alkoi ensi vuoden budjetin käsittely. Varsinaisia ryhmäpuheenvuoroja ei pidetty, mutta Risto Rämö moitti n. 40 min kestäneessä puheenvuorossaan kunnan holtitonta taloudenpitoa. Se tietysti herätti muutkin valtuutetut ja kommenttipuheenvuoroja tuli useita. Budjetin hyväksymiskäsittelyssä edettiin sivu kerrallaan. Valtuuston puheenjohtaja luetteli sivunumeroita sellaisella vauhdilla, että valtuutetut joutuivat välillä toppuuttelemaan, että ehtivät käännellä sivuja. Ensimmäisen kerran päästiin äänestämään, annetaanko alueellisille kehittämistoimikunnille korvamerkittyä rahaa 10.000 euroa. Näin päätettiin äänin 33 – 15.

Valtio oli päättänyt uudet sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen ylärajat marraskuussa. Asiasta oli kyllä ylimalkainen maininta Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa, mutta silti asia taisi tulla aika monelle yllätyksenä ja yllätyksenä tuli ainakin se, että maksukaton korotus oli niin iso eli n. 30 %, joka muodostuu pienestä indeksimuutoksesta ja 27,7 % tasokorotuksesta.  Yleensä korotukset ovat olleet kustannustason nousua vastaavia.  Kunnanhan ei toki ole pakko korottaa maksuja ylärajaan, vaan se voi itsenäisesti harkita maksun suuruuden, kunhan pysyy rajojen puitteissa. Mutta aika monet kunnat näyttävät rahapulassaan vetävän maksut saman tien ”tappiin”.

Hyvänä voi pitää sitä, että valtakunnan hallitus on lähtenyt väljentämään erilaisia maksurajoja. Huonoa sen sijaan on, että kunnat rahapulassaan lähtivät heti korottamaan maksujaan ”tappiin” ja jättivät käyttämättä sen ohjausvaikutuksen, mikä maksujen harkitulla porrastamisella olisi ohjaamaan kuntalaisia käyttämään oman terveytensä ja kunnan palvelutuotannon kannalta tarkoituksenmukaisimpia palveluja.

Esitin, että maksuja nostettaisiin vuoden 2016 aikana vain indeksimuutoksen verran. Puheenvuoroni on kokonaisuudessaan luettavissa ”Valtuustossa käyttämäni puheenvuorot” kohdassa.

 Äänestys hävittiin numeroin 35-15 yksi poissa. Maksujen näin rajua korottamista vastustivat demarit, vihreä, vasemmistoliitto ja kaksi muuta. Tällä äänestyksellähän ei maksuja ratkaistu, vaan päätösvalta asiassa on sosiaali- ja terveyslautakunnalla. Esitykseni tarkoitus oli, että valtuusto olisi maksujen korotusta rajoittavalla päätöksellään sitonut lautakunnan kädet. Kun näin ei käynyt, lautakunta teki, myös äänestyksen jälkeen, listalla olleen esityksen mukaisen päätöksen eli nosti maksut ns. ”tappiin”.

Budjetista äänestettiin kaikkiaan kuusi kertaa. Kokonaisuutena budjetin käsittely meni ihan hyvässä hengessä ja selvittiin viimevuotista ”leppoisemmissa” tunnelmissa. Vuosi sitten tunnelmia kiristi irtisanomiset ja lomautukset, jotka ensi vuoden budjetin perusteluissa melko suorasanaisesti todettiin virheeksi, kuten jo silloin valtuustossa totesin.

Lista oli pitkä ja ilta jo myöhä, kun päästiin jatkamaan seuraavia asioita. Ne menivät varsin joutuisasti kuunottamatta uuden kuntakehityksen toimialan perustamista. Siitä pidettiin neuvottelutauko, jossa todettiin, että enemmistö olisi kunnanhallituksen äänestyspäätöksen mukaisen esityksen takana. Kokoomus piti vielä oman, varsin pitkäksi venyneen kokoustauon. Jonka jälkeen äänestettiin ja päätökseksi tuli loppujen lopuksi kunnanhallituksen pohjaesitys selvin numeroin. Nyt on lupa odottaa, että asiat etenevät aiempaa ripeämpään tahtiin ja kuntaan saadaan sekä uusia asukkaita että uusia yrityksiä. Tästä lupaavana esimerkkinä on saksalaisen Hetznerin datakeskuksen tulo Tuusulaan. Aktiviteetin lisääntyminen on välttämätöntä, jotta tulevina vuosina selviämme nyt isojen investointien seurauksena nopeasti kasvavasta velkataakasta.

Kahdeksan tunnin istumisen jälkeen, johon tosin sisältyi valtuuston perinteinen jouluateria, kokous päättyi klo 23 yhdessä laulettuun ”Maa on niin kaunis”. Näin vuosi 2015 on paketoitu ja siirrytään vuoteen 2016, jossa monta isoa haastetta on jo odottamassa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini