Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

6.1.2024PRESIDENTINVAALIT TULOSSA!Lue lisää »24.1.2022Iso Kiitos 215 äänestä!Lue lisää »6.12.2021OLEN EHDOLLA ALUEVALTUUSTOONLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Valtuusto aloittaa uuden vuoden

Maanantai 25.1.2016 klo 10.34 - Aarno Järvinen


Tuusulan kunnanvaltuusto pitää tänään 25.1.2016 tämän vuoden ensimmäisen kokouksensa. Samalla käynnistyy tämän valtuustokauden viimeinen kokonainen vuosi, ellei sitten tulevien itsehallintoalue- eli maakuntavaalien vuoksi kuntavaaleja vielä kerran siirretä, jotta maakunta- ja kuntavaalit voitaisiin jo heti ensimmäisestä kerrasta pitää samanaikaisesti. Alun alkaenhan ensimmäiset maakuntavaalit ajateltiin yhdistettäväksi 2018 presidentin vaaleihin toivomuksena, että äänestysprosentti muodostuisi korkeammaksi. Presidentinvaaleissahan äänestysprosentti on perinteisesti ollut muita vaaleja korkeampi.

Jos nyt sitten koko maakuntavaaleja koskaan tulee. Niin levällään ja täynnä jatkuvasti esiin nousevia uusia aina vaan vaikeampia kysymyksiä koko sote – anteeksi - itsehallintouudistus tuntuu olevan. Ja kaikki ainakin vielä täysin levällään. Ehkä keväällä olemme viisaampia.

Kuntavaalejahan jo kertaalleen siirrettiin kuntalain muutosten vuoksi huhtikuuhun 2017. ”Oikea” ajankohtahan olisi ollut lokakuu 2016.

Mutta vuoden ensimmäisestä valtuustostahan piti kirjoittaa. Lista ei ole järin pitkä, mutta tärkeitä asioita on kuitenkin muutama. Periaatteellisesti tärkein, joskin päätöksenä helppo,  on vastauksen antaminen valtion lausuntopyyntöön, mihin maakuntaan eli itsehallintoalueeseen kunta haluaa kuulua. Tuusulalla ei käytännössä ole vaihtoehtoja. Tuskin me muuhun voisimmekaan kuulua kuin Uudenmaan maakuntaan. Kunnanhallitus on omalta osaltaan vastannut joukkoon muita kysymyksiä.

Toisena isona asiana on Kellokosken koulun laajennuksen muutospiirustusten hyväksyminen. Iso asia se on siksi, että kyseessä on samalla kauan kaivattu Kellokoski-talo, jonka koulun lisäksi pitäisi toimia kyläläisten yhteisenä kokoontumispaikkana eli siellä pitäisi olla eri järjestöille toimintatilaa ja lisäksi vielä tulevana nuorisotalona. Antaa aikamoiset haasteet suunnittelulle. Kunnanhallitus jo korjasi alustavien suunnitelmien yhden erittäin pahan virheen. Taloon oltiin tekemässä taas kerran liian pientä liikuntasalia eli toistamassa Jokelan koulukeskuksen laajennuksessa muutama vuosi sitten tehdyn emämunauksen. Kunnanhallitus esittää nyt suurempaa salia eli 989 neliön salia, joka riittää esim. salibandyn sarjapeleille.

Kaksi asiaa, joihin tänään pitää vielä saada varmistus, on järjestöjen toiminnan kannalta tärkeät säilytystilat, ja nuorisotiloiksi suunniteltujen tilojen toimivuus. Kumpaankaan asiaan ei valmisteluasiakirjoista löydy tyhjentävää vastausta.

Sinänsä tärkeä, mutta ei varmastikaan ristiriitoja herättävä asia on määräalan ostaminen Rykmentinpuistosta eli Senaatti-kiinteistöjen kanssa tehdyn aiesopimuksen linjausten mukaisesti Kyse on Fincentin eli Puolustusvoimien entisen kansainvälisen keskuksen kiinteistön ostamisesta kunnalle, jonka kunta myy edelleen Tuusulan seurakunnalle uudeksi seurakuntakeskukseksi.

Listan rutiiniasioihin kuuluvat yhden kioskitontin vuokraaminen, takauksen myöntäminen Kellokoskelle tulevalle kunnan vuokratalolle ja yhden henkilön luottamustoimista eronpyyntö. Ne mennevät varmaan nopealla nuijankopautuksella.

Listan loppu on perinteisesti aloitteiden tappamisia. Tosin tällä kertaa taitaa pari aloitetta olla sen verran sitkeähenkisiä, että niitä ei saadakaan esityksestä poiketen tapetuiksi.

Ensimmäinen eli kokoomuksen aloite irtautumisesta Keski-Uudenmaan kaupunkihankkeesta saanee kyllä kirvestä. Valtuustohan päätti jo syksyllä irtautumisesta. Sen sijaan kaksi seuraavaa eli Tuija Reinikaisen ja Arto Lindbergin yhteisaloite Järvenpään Keravan ja Tuusulan kuntaliitoksesta sekä siihen olennaisesti liittyvä Pasi Huuhtasen aloite kansanäänestyksen järjestämisestä kuntaliitoksesta on tarkoitus palauttaa uudelleen valmisteltavaksi. Näistä saadaan varmasti mielenkiintoinen keskustelu kuntaliitosten puolesta ja niitä vastaan.

Demarien aloite joukkoliikenteen kehittämisestä herättänee myös keskustelua, mutta aloite siirtyy todennäköisesti ”aloitteiden taivaaseen”.

Käsitellyksi todettaneen myös Ulla Palomäen ansiokas aloite ”Ympärivuorokautinen tehostetun kotihoito osana terveyskeskussairaalan ja kotihoidon hoitoketjua”, johon on hyvän vastauksen lisäksi tehty myös konkreettisia hyviä toimenpiteitä. Näistä valtuusinfossa Pirjo Vainiolle annettiinkin jo kiitosta.

Viimeisenä listalla on Tapio Tammilehdon viisi vuotta sitten jättämä aloite Jokelan jäähallista. Aloite todettaneen vähin äänin ” vanhuuteen kuolleeksi”.  Jokelan jäähalli ei tällä hetkellä ole ajankohtainen. Jokelan tekonurmi vilkkaalle jokelalaiselle jalkapallotoiminnalle ajoi jäähallin ohi. Jäähallille epäilemättä olisi tarvetta, mutta hankkeen vetäjäksi kaivattaisiin tulisieluinen henkilö tai porukka, joka jaksaisi puskea asiaa läpi niiden isojen haasteiden ja vaikeuksien, jotka esim. Kellokosken jäähallihankkeessa oli aikanaan voitettava.

Vaikka lista ei ole tämän kummoisempi, veikkaukseni illan istunnon pituudeksi on noin kaksi tuntia. Saas nähdä.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini