Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

23.12.2018Aarno jatkaa Jokelan Eläkkeensaajien puheenjohtajanaLue lisää »22.12.2018Aarno Järvinen uuden Hyte-lautakunnan puheenjohtajaksiLue lisää »22.10.2017Aarno Kiljavan Sairaala Oy:n hallitukseenLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Sote tulee - et voi sille mitään

Sunnuntai 15.7.2018 - Aarno Järvinen


Jatkapallon MM-kisat ovat ohi! Ennakkosuosikki Ranska vei pokaalin, mutta Kroatia yllätti. Kuukauden mittainen television tuijotus on ohi. Olo on tyhjä. Mitäs nyt iltaisin tehdään? Kuntapolitiikkakin on lomalla. On varmaan lähdettävä illaksi kalaan.

Mutta siitä huolimatta sote tulee. Sote tulee Tuusulaan tapahtui valtakunnan politiikassa mitä hyvänä. Kun valtakunnan sote todennäköisesti kaatuu syksyllä eduskunnassa, se ei vaikuta Tuusulaan. Sote tulee Tuusulaan ensi vuoden alusta joka tapauksessa.

Miksi näin on? Koska Tuusulan valtuusto päätti kevään viimeisesssä kokouksessaan 4.6.2018, että myös sote-asioiden tuotanto siirretään ensi vuoden alusta lukien Keski-Uudenmaan Sote-kuntayhtymälle eli Kuudensotelle. Jo viime vuoden keväällähän Tuusulakin päätti siirtää sote-asioiden järjestämisvastuun kuntayhtymälle, mutta tuottamisvastuu eli se varsinainen kuntalaisia koskeva käytännön toiminta, jäi kunnille. Tuusulan jätti tuolloin varauman, että tuotantoa ei siirretä ennenkuin valtakunnalisen soten lainsäädäntö on selvillä. Sehän ei ole edelleenkään selvillä.

Muut kunnat halusivat kuitenkin siirtää myös tuotannon eli kaikki sosiaali- ja terveystoimen palvelut, siis myös Jokelan terveysaseman toiminnan, kuntayhtymälle jo ensi vuoden alusta. Samalla siis noin puolet kunnan budjetista ja koko sote-henkilökunta muutamia rajatapauksia lukuunottamatta siirtyvät pois kunnalta ja henkilökunta kuntayhtymän palvelukseen. Tosin vastuu rahojen riittävyydestä säilyy edelleen Kuudensoten kunnilla toisin kuin olisi käynyt, jos sote-tehtävät olisivat siirtyneet maakuntaan. Mitä tämä kaikki käytännössä merkitsee, jää nähtäväksi. Ainakin isoa hallinnollista rumbaa. Tosin asiat eivät käytännön tasolla eli siellä Jokelan terveyskeskuksen toiminnassa muutu kovinkaan nopeasti, eikä terveyskeskus katoa minnekään ensi vuoden eikä vielä seuraavankaan alussa.

Vastustin tuotannon siirtoa siinä vaiheessa, kun vielä uskottiin valtakunnallisen soten tulevan ja maakuntien ottavan sote-tehtävät 2020 alusta haltuunsa, koska katsoin, ettei tuotantotehtävien siirto vain yhdeksi vuodeksi kuntayhtymään ole järkevää. Tilanne kuitenkin muuttui oleellisesti, kun valtakunnan soten ratkaisut siirtyivät ja siirtyivät ja nyt näyttää entistä todennäköisemmältä, että koko hanke kaatuu ja ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen lähdetään liikkeelle uudenlaislla malleilla. Maakuntien tilalle saattaa hyvinkin tulla sote-kunnat, jollainen Kuudensote itse asiassa jo on. Eli useampi kunta ryhtyy yhdessä hoitamaan sote-asioita eli muodostavat ne "isommat hartiat", joita sote-asioiden hoitamiseen on kaivattu.

Kesäkuun valtuuston kokouksessa kannatin päätösesitystä tuotannon siirrosta jo ensi vuoden alusta kahdesta syystä. Ensinnäkin valtakunnan soten tilanne on ratkaisevasti muuttunut siitä oletuksesta, joka meillä oli vuosi sitten syksyllä. Toisekseen Tuusula oli viimeisenä päätöksentekijänä pakkoraossa. Kaikki muut kuntayhtymän kunnat olivat jo päättäneet tuotannon siirrosta. Jää nähtäväksi kuinka hyvä tai huono tehty ratkaisu oli. Mutta meidän tuusulaisten osalta sote siis toteutuu joka tapauksessa ensi vuoden alusta. Maakuntaan verrattuna tässä kuntayhtymäratkaisussa on ainakin yksi selkeä hyvä puoli. Päätöksenteko säilyy lähempänä meitä kuntalaisia. Kuntayhtymän valtuustossa ja hallituksessa on vahva tuusulaisedustus. Maakunnan 99 jäseniseen valtuustoon olisi tuskin tullut 1-2 tuusulalaista enempää ja maakuntahallitukseen tuskin yhtään.

Päätöstä, niin kunnanvaltuuston kuin omaanikin, voi kritisoida, koska kyse on hypystä tuntemattomaan ja perustiedot näin suuren ratkaisun pohjaksi esim. kustannuskysymysten osalta olivat täysin riittämättömät. Tulen itse seuraamaan hyvinkin tarkkaan, oliko päätös oikea vai liian hätiköity. Omat perusteluni esitin valtuustossa pitämässäni puheenvuorossa, joka on kokonaisuudessaan luettavissa näiden kotisivujeni kohdassa "Puheita ja kannanottoja" ja se on varmaan edelleen katsottavissa myös valtuuston kokouksissa tehdyistä tallenteista kunnan nettisivujen kautta. Palaan aiheeseen kesän kuluessa myös tällä blogipalstallani.

Kiinnostavaa poliittista syksyä odotellessa nautitaaan nyt helteistä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini