Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

23.12.2018Aarno jatkaa Jokelan Eläkkeensaajien puheenjohtajanaLue lisää »22.12.2018Aarno Järvinen uuden Hyte-lautakunnan puheenjohtajaksiLue lisää »22.10.2017Aarno Kiljavan Sairaala Oy:n hallitukseenLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Talvipäivän seisaus

Lauantai 22.12.2018 klo 23:09 - Aarno Järvinen


Tänään oli talvipäivänseisaus. Päivä on lyhimmillään ja yö pisimmillään. Tästä se kääntyy taas kohti valoisampia aikoja. On aika katsoa mennyttä vuotta ja miettiä tulevaa – tuoko se lisää valoa tähän pimeyteen.

Olen ollut nyt syksyn aikana perin laiska kirjoittamaan blogia. Tapahtumia on toki ollut monenlaisia, joita olisi voinut kommentoida, mutta puhtia ei ole jostain syystä riittänyt kirjallisiin harjoituksiin. Vaikka en uudenvuoden lupauksia pruukaakaan tehdä, pitää luvata ryhdistäytyä ja parantaa ainakin tältä osin tapojani.

Joitain asioita toki voi komentoida näin jälkikäteenkin. Mutta aloitetaan tuoreimmista eli joulukuun valtuustosta ja sosiaali- ja terveyslautakunnan lakkauttamisesta.

Varmasti hyvin pitkälle pormestarijärjestelmän ansiota on, että Tuusulan ensi vuoden budjetti saatiin käsiteltyä varsin vaivattomasti. Toki äänesteltiin useastikin,kaikkiaan kuusi kertaa, mutta äänestykset olivat lähinnä ”pormestariopposition”  ja Eetu Niemelän esityksistä. Äänestystulokset vaihtelivat välillä 38-40 vastaan  10-11.  Jo ennen pormestarijärjestelmän käyttöönottoa veikkasin, että Tuusulaan syntyy hallitus-oppositio -asetelma. Ja näinhän siinä kävi. Tosin oppostio on enemmän pormestarijärjestelmää kuin itse asioita vastaan.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätettiin valtuuston joulukuun kokouksessa lakkauttaa, koska myös sote-tehtävien  tuotanto siirtyy vuoden vaihteeessa Kuudensotelle ja samalla kunnan sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön työnantajaksi vaihtuu kuntayhtymä. Mullistus on varmasti paljon isompi monessakin mielessä, kuin mitä nyt vielä ymmärretään.

Sosiaali- ja terveyslautakunta piti viimeisen kokouksensa joulukuun 12. ehkä vähän haikeissa tunnelmissa. Se oli samalla myös lautakunnan puheenjohtaja Satu Taiveahon jäähyväiskokous. Mitään oikeita päätösasioita kokouksessa ei ollut, mutta lautakunta sai varsin hyvän tilannekatsauksen.  Lautakuntahan piti tänä vuonna kaikkiaan vain neljä kokousta, mikä minusta oli aivan liian vähän. Vaikka sote-asioiden järjestämisvastuu sirrtyikin jo vuoden alusta Kuudensotelle ja sitä myötä tietysti myös valtaosa ”oikeista” päätösasioista, olisi lautakunnalla ollut varsin paljon keskusteltavaa ja linjattavaa siitä, miten tehtäviä jatkossa tullaan hoitamaan ja miten tuusulalaisten etuja voidaan kuntayhtymässä valvoa ja puolustaa.

Kun sote-lautakunta valtuustossa lopetettiin, oli heti seuraavana asiana uuden  lautakunnan eli Hyvinvoinnin ja terveydenedistämislautakunnan perustaminen. Tätäkin Eetu Niemelä vastusti, mutta esitys raukesi kannattamattomana. Eriävän mielipiteen hän kuitenkin saattoi jättää: ”Hyvinvointilautakunnan perustaminen on täysin turhaa, varsinkin kun lautakunnalle ei ole määritelty tehtäviä. Muissa kunnissa lakkautettavien lautakuntien tehtävät on sulautettu muille lautakunnille. Tätä tietä Tuusulankin olisi ollut syytä seurata." Näinhän asia ei ole. Muissa kunnissa tehtävät on ratkaistu hyvinkin eri tavoin ja Tuusulassakin uudelle lautakunnalle on määritelty tehtävät.

Koska Satu Taiveaho muuttaa paikkakuntaa ja joutui näin luopumaan kunnallisista luottamustehtävistä Tuusulassa, jäi puheenjohtajan paikka tavallaan ”auki”. Satuhan olisi muutoin ollut itseoikeutettu puheenjohtaja uudessakin lautakunnassa. Näin sitten puheenjohtajan tehtävä ”tipahti” minulle, koska se oli vaalien jälkeen ”läänitetty” demareille.  Palataan uuden lautakunnan tehtäviin myöhemmin uudestaan.

Tässä vaiheessa oikein hyvää joulua kaikille, jotka tämän ehtivät vielä ennen joulua lukea. Ennen vuoden vaihdetta ehdin toivottavasti vielä kirjoittaa uuden jutun, joten en vielä toivottele vuoden vaihtumista.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini