Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

23.12.2018Aarno jatkaa Jokelan Eläkkeensaajien puheenjohtajanaLue lisää »22.12.2018Aarno Järvinen uuden Hyte-lautakunnan puheenjohtajaksiLue lisää »22.10.2017Aarno Kiljavan Sairaala Oy:n hallitukseenLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Syksy käynnistyi

Maanantai 2.9.2019 klo 23:33 - Aarno Järvinen


Myönnän olleeni kesälomalla, jos sellainen olotila eläkeläiselle on mahdollista. Siksi en ole tällekään palstalle pitkään aikaan kirjoittanut riviäkään. Nyt on aika palata taas "normaaliin päiväjärjestykseen" ja aktivoitua myös kirjoittamisessa.

Kunnanvaltuusto kokoontui tänään syksyn ensimmäiseen kokoukseen ja nyt poikkeuksellisesti Jokelassa. Minun muistini aikana, joka Tuusulan kuntapolitiikassa ulottuu vuoteen 1981, valtuusto ei ole kerttaakaan kokoontunut Jokelassa. Kokouspaikka oli Koulukeskuksen Peilisali, joka totta puhuen ei ollut mitenkään paras mahdollinen kokouspaikka valtuustolle.

Syy Jokelassa kokoontumiseen oli tietysti kunnatalon sisäilmatilanne eli kunnantaloa nyt tyhjennetään sekä henkilökunnasta että kokouksista. Monet sanovat saavansa siellä oireita. Minulla ei (onneksi) ole ollut sen suhteen ongelmia. Seuraava valtuuston kokous lokakuussa on tarkoitus pitää Kellokoskella ja sitten palataan taas Hyrylään.

Lista ei ollut järin pitkä, eikä kokouskaan kestänyt yhdestä neuvottelutaosta huolimatta kuin noin puolitoista tuntia.

Ensimmäinen asia eli Valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelma (MAL) 2019 ei jaksanut kirvoittaa puheenvuoroja. Siten valtuusto päätti hyväksyä KUUMA-johtokunnan päätöksen 23.5.2019 § 10 mukaisesti MAL 2019 -suunnitelman maankäytön ja asumisen osalta.

Sen sijaan pormestarijärjestelmään siirryttäessä kahden vuoden kuluessa tehtäväksi luvattu Tuusulan johtamisjärjestelmän uudistuksen arviointi herätti jo keskustelua ja Tupun muutosesityksen, joka olisi tarkoittanut, että valtuusto päättää jo nyt konsultin ottamisesta avustamaan järjestelmään mahdollisesti tehtävien muutosten suunnittelussa ja toteutuksessa hallintosääntöön. Tupulaiset eivät kuitenkaan tätä muutosesitystään olleet tuoneet esiin ennen valtuustoa pidetyissä ryhmien välisissä neuvotteluissa, jonka vuoksi muilla nousivat ns "karvat pystyyn" ja lähdettiin neuvottelutauolle. Neuvottelun lopputuloksena Tupu veti muutosesityksenä pois, koska kunnahallituksen pohjaesityksessä todettiin, että konsultin käyttö on mahdollista. Muut eivät halunneet jo nyt valtuuston päätöksellä sitoa jatkotyötä pakolliseen konsultin käyttöön.

Myöskään Monion hankintaoikaisuvaatimus valtuuston 10.6.2019 päätöksestä ei herättänyt puheenvuoroja, vaan valtuusto nuijan kopautuksella päätti hylätä YIT Suomi Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen valtuuston tekemästä Monion uuden oppimisympäristön ja monitoimitalon hankintapäätöksestä, ja sallia lainvoimaa vailla olevan hankintapäätöksen täytäntöönpanon, mikäli markkinaoikeus myöntää sille täytäntöönpanoluvan. Nyt on jännittävää nähdä, myöntääkö markkinaoikeus täytäntöönpanoluvan. Jos myöntää, rakentaminen käynnistyy, ellei myönnä tulee harkittavaksi tarjousten hylkääminen ja jollain aikavälillä uuden tarjouskierroksen käynnistäminen. Riski kunnalle tässä tilanteessa on, että jos rakentaminen käynnistetään ja markkinaoikeus sitten kuitenkin toteaa YITin valituksen aiheelliseksi, kunta joutuu korvausvelvolliseksi. Lain mukainen maksimikorvaus voisi olla jopa n 4,4 milj. €. Maksimeja ei yleensä ole tuomittu, mutta jonkinlainen korvausvelvoite siitä kunnalle tulisi. Toisaalta ei tässä tilanteessa oikeastaan muuta voitu tehdä, sillä markkinaoikeuden päätös valitukseen tulee ehkä vasta noin vuoden kuluttua, mutta täytäntöönpanoluparatkaisu saataneen muutamassa viikossa.  

Myös Hyrylän ydinkeskustan korttelin 8067 asemakaavan muutos meni puheenvuoroitta eli valtuusto päätti hyväksyä Ydinkeskusta, kortteli 8067, asemakaavan muutoksen.

Puolustusministeri Antti Kaikkoselle myönnettiin ero Uudenmaan liiton maakuntavaltuuston jäsenyydestä ja tilalle valittiin Anu Åberg ja hänen henkilökohtaiseksi varajäsenekseen Satu Heikkilä jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Sitten vielä "tapettiin" kaksi aloitetta: Aarno Ranisen muistolle nimikkopolku tai -kuja Jokelaan ja aloite "Esimiehet lähelle työntekijöitä". Ja tietysti lopuksi luettiin muutama uusi aloite. Näin oli syksyn ensimmäinen kokous "taputeltu".

Minulle syksyn alku oli tietyllä tavalla nostalginen. Päivälleen eilen eli 1.9. tuli 60 vuotta siitä, kun aloitin oppikoulun Tampereen Yhteislyseossa. Tätä tapahtumaa juhlimme viime lauantaina yhdessä vanhojen luokkakavereiden kesken vanhassa koulussamme Tampereella.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini