Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

7.5.2024Iso kiitos 133 äänestä HOK-Elannon vaaleissa!Lue lisää »24.1.2022Iso Kiitos 215 äänestä!Lue lisää »6.12.2021OLEN EHDOLLA ALUEVALTUUSTOONLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Hiiri kissalla räätälinä

Tiistai 27.2.2024 - Aarno Järvinen


Vuoden 2024 ensimmäisessä Tuusulan kunnavaltuuston kokouksessa 5.2.2024 oli yhtenä asiana ns. Vanutehtaan kaava Jokelassa. Ns Kartanon alueen, nykyisin siis Vanutehtaan kaavoitusprosesi on kunnassa kestänyt noin 33 vuotta ja kokenut monenlaisia vaiheita. Olen asiasta puhunut valtuustossa monesti aiemminkin. Tällä kertaa puin sanomani sadun muotoon. Tällä puheenvuorolla pääsin mm Keski-Uusimaa -lehden pilapiirtäjä Maken pilakuvaan. Mutta tässä puheenvuoroni kokonaisuudessaan:

Arvoisa puheenjohtaja,

Tänään ajattelin kertoa teille iltasadun.

Kaikki varmaan muistavat sadun Hiiri kissalla räätälinä. Siinä hiiri ryhtyi räätäliksi ja alkoi ommella vaatteita saadakseen rahaa ostaakseen lapsilleen ruokaa.

Eräänä päivänä ovelle saapui talon kissa. Räätälihiiri tärisi pelosta, mutta sai kuitenkin kysyttyä:

– Hyvää päivää, herra Kissa, hiiri vikisi – Minkälaista vaatetta olitte ajatellut?
– Haluan, että teet minulle takin, tokaisi kissa. – Onnistuuko?
– Kyllä, toki onnistuu, sanoi hiiri ja ryhtyi saman tien mittaamaan kissaa.
– Haluan muuten takin huomiseksi. Onnistuuko? kysyi kissa.
– Kyllä, toki onnistuu, lupasi hiiri ja saattoi kissan ulos.

Nyt oli hiiri pulassa. Vaatteen tekeminen kissan kokoiselle jättiläiselle tuntui mahdottomalta. Kangas oli valtavan suuri pienen hiiren mielestä. Niinpä se leikkasi kangasta pienemmäksi – ja saman tien leikkasi liian paljon.

Tuli aamu, ja tuli kissa innoissaan takkia hakemaan.
– Missä takkini on, kysyi kissa.

Kauhusta vavisten hiiri sanoi:
– Ei siitä takkia tullutkaan, vaan tulee… housut, se valehteli hätäpäissään.

Koko päivän hiiri yritti ommella housuja kissalle, mutta leikkasi kankaan niin pieniksi paloiksi, ettei siitä saanut housujakaan.

Seuraavana päivänä kissa tuli ja kysyi:
– Missä housuni ovat?

Hiiri sanoi kissalle:
– Ei siitä tullut housujakaan, vaan tulee…liivit.

Kissa lähti. Hiiri ryhtyi työhön. Kangas oli kuitenkin jo niin pienenä silppuna, ettei siitä millään liivejä syntynyt. Kissa tuli taas seuraavana päivänä ja kysyi:
– Missä liivini on?
– Ei tullutkaan liivejä…

Kissa katsoi hiirtä aivan läheltä ja sanoi: – No mikä siitä sitten tulee?

– Siitä tulee… tuluskukkaro!

Sitten satu Tuusulaan sovellettuna. Syyskuun 9. päivänä vuonna 1991 kissa eli Tuusulan kunnanvaltuusto antoi hiirelle eli kunnan kaavoitukselle tehtäväksi tehdä takki eli käynnistää Jokelan Kartanon alueen kaavoitus. Kankaana oli Yleissuunnitelma Jokelan Kartanon alueesta eli laaja radan, Opintien ja Nukarintien rajaama alue. Hiiri alkoi hommiin ja leikkasi kangasta: ensin siitä irtosi Machine Toolin eli Laatikkotehtaan alue. Ei tullut siis takkia. Hiiri jatkoi räätälöintiä ja seuraava pala irtosi kankaasta eli Ventoniemen tallit – ei tullut siis housujakaan. Kissa tuli kysymään, miten homma etenee, mutta meni pois kuultuaan, ettei tullut housujakaan ja hiiri jatkoi saksineen ja leikkasi kankaasta seuraavan palan eli Vanutehtaan tontin. Ei tullut siis liiviäkään. Mutta tuli sentään tuluskukkaro.  Sen pituinen se. 

Tätä tuluskukkaroa me täällä tänään ihmettelemme. Onko kissa lopputulokseen tyytyväinen? Liki kolmekymmentäkolme vuotta meni ja isosta kankaasta syntyi tuluskukkaro. No tuluskukkarossa on sentään pari hyvää puolta. Opintietä levennetään ja ennen muuta tuluskukkaron reunalla oleva Tiilitehtaan isännöitsijän talo ja konttori ulkorakennuksineen säilyvät. Jokelasta on jo valitettavan monta arvokasta rakennusta hävinnyt kuten Jokelan talo ja tulipalossa tuhoutunut Vanutehdas. Meidän pitää oppia paremmin ymmärtämään asuinympäristön kerroksellisuutta ja monimuotoisuutta ja niiden merkitystä osana viihtyisää asumista. 

Ihan lopuksi kaksi lyhyttä lainausta 17.5.1991 päivätystä kokousmuistiosta. Kokouksessa oli mukana Tuusulan kunnan, lääninhallituksen ja museoviraston edustajat.

"Neuvottelussa Tuusulan kunnan edustajat korostivat erityisesti seuraavaa:

-Asutuksen painopisteen Jokelassa tulisi olla Kartanon alueella aseman välittömässä läheisyydessä tai kävelyetäisyydellä asemasta. Sijainnilla on ratkaiseva merkitys alueen arvolle asuinalueena Helsingin seudulla, ja se on eräs Jokelan kehittämisen avainasioita. Rakennuslain ekologisesti kestävän kehityksen periaatteen mukaan asutuksen tulisi sijoittua toimivan ja saasteettoman joukkoliikenteen ulottuville."

"Museoviraston edustaja totesi, että Jokelan teollisuusalue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kohteisiin, on Suomessa harvinainen esimerkki tiiliteollisuuden historiasta ja se tulisi säilyttää alueena siten, että rakennusryhmistä selviää tiiliteollisuuden historian eri puolet: teollinen prosessi ja siihen liittynyt asuminen. Vanutehdas ja Sörnäisten laatikkotehdas ovat osa arvokasta kokonaisuutta ja kunnan tulee ottaa ne suunnitelmissaan huomioon, mikä edellyttää uusia lähtökohtia Kartanon alueen kaavoitukselle Palojoen pohjoispuolella." 

Tänä vuonna Jokela täyttää 150 vuotta ja syntymä lasketaan Jokelan Tiilitehtaan perustamisesta. Ja erinomaisen suuret kiitokset Jokelan neljälle teatteriryhmälle, jotka nyt viikonloppuna esittivät kerrassaan mainion näytelmän Savikukkojen kylä.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini